Foto: Publicitātes attēli



Ziemassvētkos, kas drīz tiks svinēti, “varēsim ne tikai apmainīties ar dāvanam, bet arī nomainīt apģērbu.” Savā nesavtībā Kungs mums dāvā savu apģērbu, jo Dieva tērps ir mīlestība, turklāt tieši Ziemassvētkos Dievs savu mīlestību dāvā pārpilnībā, savā apsveikumā 2013.gada Ziemassvētkos pāvesta Franciska sūtnis Baltijas valstīs arhibīskaps Luidži Bonaci.

Savā sveicienā Latvijas ticīgajiem viņš norāda, ka Jēzus ir šīs Dieva mīlestības redzamā zīme. "Ja to uzņemsim, mūsu mājās un sirdīs ienāks mīlestība. Tā ir tā pati Dieva mīlestība," norāda Bonaci. Viņš aicina saskatīt šo mīlestības pārpilnību, ko ikvienam ir devis Dievs.

Bonaci apsveikumā izmanto kādu pāvesta Benedikta XVI viņam stāstītu krievu rakstnieka Ļeva Tolstoja stāstu par kādu stingru valdnieku, kurš lūdza saviem priesteriem un gudrajiem parādīt viņam Dievu tā, lai viņš to varētu ieraudzīt. Gudrajiem nav bijis pa spēkam izpildīt bagātnieka vēlmi. Taču kāds gans, kurš tobrīd atgriezās no lauka, piedāvājis paveikt šo priesteriem un gudrajiem uzdoto uzdevumu.

No gana teiktā karalis sapratis, ka nevienam nav gana redzīgas acis, lai redzētu Dievu. Tomēr kungs gribējis vismaz uzzināt, ko Dievs dara. "Lai uz šo tavu jautājumu varētu atbildēt, mums jāapmainās apģērbiem," sacījis gans. Karalis piekritis un atdevis savas karaļa drēbes ganam, bet pats ietērpies vienkāršajā nabadzīga cilvēka apģērbā. Šai brīdī viņš saņēma atbildi: "Tieši to dara Dievs!"

Bonaci akcentē, ka Dieva Dēls, kas ir patiess Dievs no patiesa Dieva, atteicāies no sava dievišķā spožuma un, kā to apliecina apustulis Pāvils, viņš "pazemojies, kļūdams paklausīgs līdz nāvei, līdz pat krusta nāvei."

Tieši to Dievs izdarīja Ziemassvētkos caur Jēzus piedzimšanu, atzīmē Bonaci. Arhibīskaps arī agādina Baznīcas tēvu teikto, ka šādi piepildīta svētā apmaiņa (sacrum commercium) . Dievs uzņēmis sevī to, kas bijis mūsu, lai mēs varētu saņemt to, kas piederēja Viņam, tādā veidā kļūstot līdzīgi Dievam.

Bonaci atzīst, ka šis mīlestības brīnums notika mūsu kristību brīdī, un Ziemassvētki mums par to atgādina. Kristības sakramentā Dievs piedzima mūsos un mēs piedzimām Dievam un jau tad Dievs ielicis mūsos savas mīlestības pārpilnību.

"Pārpilnība. Tiesa, daudzi joprojām cieš no ekonomiskās krīzes sekām, domājot, kā izdzīvot līdz mēneša beigām. Ekonomiskā pārpilnībā joprojām nedzīvo visi, ja arī ir manāmas krīzes seku pārvarēšanas zīmes. Tomēr ir kāda pārpilnība, kas ir katram, par kuru nav jāmaksā, kura ir visvērtīgākā un kura ir iespējama visiem. Tā ir mīlestības pārpilnība. Tā ir mīlestība, kuru mums dāvā Dievs un kurā varam dalīties ar citiem," savā apsveikumā saka Bonaci.

Viņš aicina saskatīt to pārpilnību, kuru Dievs ieliek katra rokās, lai šādi katra diena kļūtu par Ziemassvētkiem.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrā, pāvests Francisks paziņojis, ka apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs arhibīskaps Luidži Bonaci turpmāk būs viņa sūtnis Kanādā.

Bonaci bija Svētā Krēsla pārstāvis Latvijā, Lietuvā un Igaunijā no 2009. līdz 2013. gadam. Šajā laikā Latvijā ir izvēlēti trīs jauni katoļu bīskapi: 2010. gada 8. augustā par Rīgas arhibīskapu-metropolītu tika ordinēts Zbigņevs Stankevičs, 2011. gada 10. septembrī par Jelgavas bīskapu - Edvards Pavlovskis, bet šogad 7. septembrī par Liepājas bīskapu - Viktors Stulpins. Arhibīskaps L. Bonaci aktīvi piedalījās dažādās katoļu Baznīcas Latvijā aktivitātēs, bija biežs un iemīļots viesis dažādos ticīgo pasākumos.

 Bonaci vēl līdz janvārim pildīs savus pienākumus un uzturēsies Lietuvā. Kas būs jaunais apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs, pagaidām nav zināms.

Bonaci ir dzimis 1948. gada 19. jūnijā Gandino komūnā, Bergamo provincē Itālijas ziemeļos. 1973. gada 30. jūnijā iesvētīts par priesteri. Gaitas Vatikāna diplomātiskajā dienestā uzsācis 1980. gadā Kamerūnā, tad sekoja Trinidāda, Malta, Spānija, ASV, Itālija, Kanāda. 1999. gada jūnijā mons. Bonaci tika nominēts par Atellas titulārbīskapu un apustulisko nunciju Haiti. Tā paša gada 26. augustā Bergamo katedrālē toreizējais Vatikāna valsts sekretārs kardināls Andželo Sodano viņu ordinēja par bīskapu. 2004. gada 30. martā arhibīskaps Bonaci tika nozīmēts par nunciju Kubā, savukārt 2009. gada 14. martā pāvests Benedikts XVI viņu izvēlēja par savu pārstāvi Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!