Foto: LETA

Nedrīkst solīt, ka visiem visur būs labi, - ar tādu paziņojumu šodien Zatlera reformu partijas Reformu konferencē klajā nāca ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Konferences dalībniekiem uz ekrāna tika nodemonstrēta Latvijas karte ar apmēram 30 iezīmētām lielākām un mazākām pilsētām, kuras tuvākajos gados var cerēt uz ekonomikas izaugsmi. Pārējiem reģionu cilvēkiem būs jāmeklē darbavieta apmēram stundas brauciena attālumā no dzīvesvietas.

Reformu konferenci ievadīja darba ņēmēju un darba devēju diskusija, kas lielā mērā atgādināja lomu spēli. Piemēram, Ogres profesionālās vidusskolas skolotājs Artūrs Sņegovičs pauda rūpes par jauniešiem, kuriem pēc skolas beigšanas nav ne darba, ne pat prakses vietas uzņēmumos.

Savukārt Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta pētnieks Andris Miglavs iejutās "profesionāla bezdarbnieka" lomā, kurš dzīvo laukos un algotu darbu nav strādājis trīs - piecus gadus. Šādu cilvēku, pēc Miglava teiktā, Latvijā ir 40 000 - 60 000, kuri būtu gatavi strādāt par kaut cik nozīmīgu atalgojumu stabilā darbavietā, kurā cilvēkam mūža otrajā pusē nebūtu jāapgūst radikāli jaunas darba prasmes.

AS "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone - Zatlere sūrojās, ka viņas vadītajam uzņēmumam ir grūti atrast darbiniekus, kas būtu disciplinēti un gatavi strādāt astoņas stundas dienā. Uzņēmums labprāt ņemot darbā jauniešu praktikantus, bet liela daļa no viņiem pat, braukājot līdzi pārdošanas menedžeriem, ātri vien sajūtoties noguruši.

Pēc apmēram pusotru stundu ilgās inscenētās diskusijas konferences dalībnieki sāka kurnēt un paziņoja, ka "jūtas kā pie televizora" un ka uz skatuves "ir laba izrāde, bet konferences dalībnieki grib zināt, ko ZRP un Ekonomikas ministrija darīs, lai īstenotu ekonomikas uzrāvienu".

Konkrētas atbildes konferences dalībniekiem Pavļuts nespēja sniegt, vien izlīdzējās ar apgalvojumiem, ka rūpniecībai ir jāierāda lielāka loma tautsaimniecībā, jāiemācās ražot sarežģītākas preces, ko var dārgāk pārdot.

Pie konkrētiem pasākumiem varēja pieskaitīt ekonomikas ministra solījumu biznesa attīstībai radīt industriālas teritorijas lielākajās pilsētās, izņemot Rīgu, kurās ar valsts atbalstu tiks nodrošinātas ražošanas telpas.

Daudz piesardzīgāk ministrs solīja parūpēties par starta kapitālu jaunajiem uzņēmējiem, ko bankas parasti neizsniedz.

Pavļuts atgādināja, ka ZRP iestājas par darbaspēka nodokļu samazināšanu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma palielināšanu un birokrātijas sloga samazināšanu uzņēmējdarbībai.

Jau ziņots, ka šodien Rīgas Kongresu namā notiek Zatlera reformu partijas (ZRP) kopsapulce, kurā mainīs partijas nosaukumu un veidos domi, bet pasākuma ievadā tiks diskutēts par reformām izglītībā un tautsaimniecībā, aģentūru LETA informēja ZRP birojā.

Plkst.10 sākās biedrības "Reformu domnīca" sadarbībā ar ZRP organizēta Reformu konference. Diskusiju par reformām izglītībā vadīs izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, bet par pārmaiņām tautsaimniecībā - ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Plkst.14 sāksies ZRP kopsapulce. Kā aģentūrai LETA pastāstīja partijas valdes priekšsēdētājs Valdis Zatlers, patlaban ir īstais brīdis partijas nosaukumā ņemt viņa uzvārdu nost, lai arī politiķis atzīst, ka tautas valodā tas, iespējams, vēl kādu laiku saglabāsies. Turpmāk politiskās organizācijas nosaukums būs Reformu partija. "Partijas jaunais nosaukums apliecinās, ka mēs esam rīcības, pārmaiņu partija, mēs neesam populistu partija," uzsvēra Zatlers. Viņš pauda pārliecību, ka kongress būs pagrieziena punkts no partijas pamatu būvēšanas līdz piepildīšanai ar saturu. Statūtu grozījumi apliecināšot, ka cilvēki ZRP jūtas vajadzīgi un viņu darbība ir efektīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!