Foto: LETA

Viens no veidiem, kā mazināt bezdarbu Latvijā, ir ieviest uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) un sociālā nodokļa atlaides uzņēmumiem, kas pieņem darbā un apmāca ilgstošos bezdarbniekus, to intervijā Latvijas Radio sacīja jaunais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (ZRP).

Ministrs intervijā sacīja, nodarbinātības jautājumi ir tie, pie kā darbs viņa vadībā Ekonomikas ministrijā tiks sākts nekavējoties. "Gribētu risināt ilgtermiņa bezdarba problēmu," atzina jaunais ekonomikas ministrs, piebilstot, ka to varētu darīt, motivējot uzņēmumus ņemt darbā ilgstoši nenodarbinātus cilvēkus.

Pēc Pavļuta domām, uzņēmumus ar UIN un sociālā nodokļa atlaidēm varētu motivēt pieņemt darbā un apmācīt ilgstošus bezdarbniekus. Ministrs uzskata, ka līdz šim darba devējiem trūkuši šādi stimuli. Tā sauktā simtlatnieku programma drīzāk ir bijis demotivējošs faktors bezdarbnieku nodarbināšanai, teica ministrs.

Ministrs sacīja, ka darbs pie stimuliem uzņēmējiem ņemt darbā ilgstošus bezdarbniekus tiks sākts jau visdrīzākajā laikā, lai jau "nākamajā sezonā" šos atbalsta instrumentus varētu iedzīvināt. "Gribētos cerēt, ka tādā veidā izdosies risināt arī bezdarbu jauniešu vidū, kuri ir ieguvuši izglītību, bet kuriem ir problēmas atrast darbu," teica Pavļuts.

Pēc ministra teiktā, plānotās nodokļu atlaides uzņēmumiem par ilgstošu bezdarbnieku apmācību un nodarbināšanu būs pirmais solis ceļā uz bezdarba mazināšanu Latvijā. Jaunais ekonomikas ministrs cer, ka tādejādi darba meklētāju skaits Latvijā samazināsies no 16% līdz 12% no kopējā ekonomiski aktīvo laužu skaita, bet bezdarbs varētu samazināties zem 10%.

Jau ziņots, ka jaunās valdības deklarācijā paredzēts patlaban Labklājības ministrijas pārziņā esošo nodarbinātības sfēru nodot Ekonomikas ministrijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!