Foto: LETA

Veids, kā tiek mainīta AS "Pasažieru vilciens" (PV) valde, ir necaurskatāms, nesaprotams un nav atbalstāms, norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Kā Pavļuts norādīja ar preses sekretāres Daigas Grūbes starpniecību, šajā procesā nav ievēroti tie principi, kam savu atbalstu vēl pirms nedēļas kopā ar Reformu partijas ministriem deva arī citi tiesiskuma un reformu koalīcijas ministri - caurskatāmība, laba korporatīvā pārvaldība, informācijas pieejamība un atklātība.

"Turklāt nav arī skaidra pamatojuma, pēc kādiem kritērijiem un kādā kārtībā izraudzīti jaunie PV valdes locekļi - kādas kompetences, prasmes, pieredze un zināšanas no viņiem tikušas prasītas," sacīja ministrs.

Pēc Pavļuta domām, PV valdes nomaiņas process ir skaidrs apliecinājums, ka valsts uzņēmumu pārvaldības reforma nav atliekama un tā jārealizē iespējami ātrāk, lai maksimāli samazinātu iespēju, ka turpinās šādas necaurskatāmas prakses valsts uzņēmumu vadītāju iecelšanā.

"Valsts uzņēmumi ir ļoti nozīmīga mūsu ekonomikas vērtība, un to laba, kvalitatīva un sabiedrībai saprotama pārvaldība ir kritiski svarīga, lai atjaunotu iedzīvotāju uzticēšanos politiķiem un valsts pārvaldei," uzsvēra Pavļuts.

Jau ziņots, ka pirmdien pilnībā nomainīta PV valde.

Satiksmes ministram Aivim Ronim atlūgumus iesniedza līdzšinējie PV valdes locekļi Edmunds Kancēvičs, Mārtiņš Jirgens un Jānis Pētersons. Satiksmes ministrs atlūgumus pieņēma.

Viņu vietā valdē iecelts Anrijs Brencēns, Silvija Dreimane un Aigars Štokenbergs.

Brencēns jau iepriekš vadījis AS "VRC Zasulauks" valdi un uzņēmuma padomi. Brencēns Banku augstskolā ieguvis maģistra grādu ekonomikā un patlaban vada Rīgas domes attīstības departamenta biroju. Brencēns savulaik bijis saistīts ar partiju ""Tēvzemei un brīvībai"/LNNK".

Dreimane kopš 2003.gada strādājusi dažādos amatos VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) un patlaban ir LDz prezidenta Uģa Magoņa padomniece. Dreimane Latvijas Universitātē ieguvusi jurista kvalifikāciju. 2010.gada vasarā Dreimane Zaļo un zemnieku savienība sarakstā Latgales vēlēšanu apgabalā startēja ar sesto numuru.

Savukārt Štokenbergs iepriekš kā Tautas partijas un toreizējās partiju apvienības "Vienotība" pārstāvis pildījis tieslietu ministra, reģionālās attīstības un vides aizsardzības ministra, kā arī ekonomikas ministra pienākumus.

Roņa biroja vadītājs Aivis Freidenfelds norādīja, ka valdes locekļi izvēlēti pēc viņu profesionālajām kompetencēm, neņemot vērā politisko piederību. Esot datu bāze, kurā tiekot meklēti piemērotākie kandidāti, un svarīgi arī, vai uzrunātie piekrīt piedāvātajam amatam.

Diviem no PV valdē ieceltajiem esot pieredze dzelzceļa nozarē, bet Štokenbergs sevi labi parādījis kā uzņēmējs un valsts amatpersona, sacīja Freidenfelds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!