Foto: RIA Novosti/Scanpix
Bijusī portāla "Lenta.ru" un šī brīža "Meduza" galvenā redaktore, kura, bēgot no Kremļa cenzūras, pārcēlusies uz dzīvi Latvijā, sociālajā tīklā "Facebook" pauž sajūsmu par valsts iestāžu attieksmi pret klientiem.

"Kopumā es ilgi klusēju. Tādēļ, ka, pirmkārt, visu laiku pēc maskaviešu ieraduma domāju: "Kur ir āķis?" Otrkārt, lai nenomētātu ar mēsliem un saudzētu sevi," viņa iesāk ierakstu sociālajā tīklā.

"Es klusēju, kad 40 minūtēs noformēju dzīvokļa iegādi, klusēju kad pie notāra ne tikai negaidīju rindā, bet tur vēl arī ar kafiju pacienāja, klusēju, kad nodokļu inspekcijā man palūdza e-pastu, lai atgādinātu, kad pienāks laiks maksāt nodokļus, klusēju, kad apdrošinātājs pats zvanīja, lai brīdinātu, ka pēc nedēļas beigsies apdrošināšana, klusēju, kad trīs gadu laikā man neviens valsts iestādēs ne tikai nepateica neko rupju, bet arī neizrādīja aizkaitinājumu (nē, meloju, tomēr vienu reizi sūdzējās, ka pārāk daudz dokumentu)," raksta Timčenko.

Žurnāliste turpina, norādot, ka pietiek to paciest. Timčenko izlasījusi kolēģes ierakstu par pieredzi, nomainot tiesības dzimtajā pilsētā, kad pati tikko bija atgriezusies no Ceļu satiksmes drošības direkcijas biroja Rīgā. Tur viņa piereģistrējusi savu auto, lai tas turpmākos trīs gadus varētu piedalīties Latvijas ceļu satiksmē un, lai gan šī iestāde ir viena no noslogotākajām vietām Rīgā, visa procedūra aizņēmusi tikai 15 minūtes.

Jau vēstīts, ka Ietekmīgu Krievijas žurnālistu grupa nolēma tieši Rīgā glābties no viņu dzimtenē valdošās cenzūras, oktobrī Rīgā atverot ziņu mediju "Meduza".

"Delfi" jau vēstīja, ka šī gada pavasarī "Lenta.ru" īpašnieks Aleksandrs Mamuts atlaida no darba galveno redaktori Timčenko, viņas vietā ieceļot Alekseju Goreslavski, kurš savulaik vadījis prokremlisko izdevumu "Vzgļad.ru". Pēc tam šo mediju atstāja vēl vairāki vadošie žurnālisti.

Bijusī "Lenta.ru" komanda šoruden izveidojusi jaunu mediju "Meduza.io", uzņēmumu reģistrējot Latvijā.

Viens no galvenajiem projekta finansētājiem ir kādreizējais Krievijas naftas magnāts Mihails Hodorkovskis. Pati Timčenko norāda, ka investoru vārdus, rūpējoties par viņu drošību, negrasās atklāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!