Foto: stock.xchng
"Pirmais Baltijas kanāls" (PBK) savā redakcionālajā politiskā ir neatkarīgs un "Maskavas roka" mūs neregulē, pirmdien laikrakstam "Diena" stāsta Baltijas Mediju alianses (BMA), kurā ietilpst PBK, valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs.

PBK pieder Solodovam un Krievijas pilsonim Aleksejam Pļasunovam. Taujāts par savu partneri Solodovs vien norāda, ka viņš ir biznesmenis, kura pamatbizness ir naftas produkti Krievijā. "Kā akcionārs viņš mūsu kompānijas vadībā praktiski nepiedalās, galvenokārt viņš ir investors. Divos vārdos viss". Pļasunovs arī neesot nevienas partijas biedrs.

Solodovs uzsver, ka politiskās ietekmes uz viņa TV kanālu no Krievijas nav. "Kā jūs to stādāties priekšā? Varat paskatīties, cik bieži Pļasunovs iebrauc Latvijā, cik izbrauc, un pajautāt kā tad tīri tehniski šī "vadīšana" notiek? Pa telefonu? Telefonus mums noklausās, tad jau tas visiem būtu zināms. Tas tehniski vienkārši nebūtu iespējams".

"Diena" gan norāda, ka iemesls, kādēļ pēdējā laikā par PBK ietekmi un "Maskavas roku" tik daudz runā, ir nesenais referendums, kurā jūsu kanāls aicināja cilvēkus iet un balsot par. Atbildot, Solodovs uzsver, ka vārdu "aicināja" viņš nelietotu.

"Es teiktu, ka mēs pateicāmies saviem skatītājiem ar šo akciju par to, ka viņi mūs skatās. Jo, ja paskatīsies, kas [no krievvalodīgajiem] atnāca uz referendumu, tad praktiski 100% tie ir mūsu skatītāji. Mums viņi ir jāsaprot un jāuzklausa, jo mēs saprotam, ka galvenokārt esam krievvalodīgo kanāls. Pilsoņi vai nepilsoņi, tas jau mūs neinteresē. Tādā veidā mēs viņiem teicām paldies, bet jūs to pārdēvējāt par aicinājumu".

PBK esot sapratis, kā šajā situācijā rīkosies viņu skatītājs, ka viņš ies balsot par un kanālam ir jārīkojas tāpat. "Mūsu skatītāji ir ļoti lojāli, tādēļ ļoti personīgi uztver kanāla rīcību. Mēs, var teikt, esam šo skatītāju ķīlnieki, jo – varbūt arī gribam paust paši savu viedokli, bet mums tas jādara ļoti uzmanīgi," skaidro Solodovs.

Intervijā "Dienai" PBK īpašnieks arī vērtē telekanāla LNT nokļūšanu koncerna "MTG" kontrolē. "Ņemam [LNT īpašnieku Andreju] Ēķi un [MTG vadītāju Baltijas valstīs Kasparu] Ozoliņu. Gan tam, gan tam ir problēmas ar rentabilitāti, un problēma nāk no tā, ka viņi visu mūžu ir sapņojuši būt monopolisti. Katram biznesmenim iekšā sēž monopolists, tikai vienam tas ir maziņš monopolistiņš, otram milzīgs. Un tiem, kam milzīgs, viņš visu laiku traucē nodarboties ar to, ar ko vajadzētu nodarboties. Pārtulkošu. Tātad Ēķis jau daudzus gadus, kopš Tautas partija bija pie varas, nodarbojas ar PBK "slēgšanu". Jau teicu, ka esmu saskaitījis astoņus likumus, kuri bija konkrēti tēmēti pret PBK. Līdz ar to viņam nebija laika nodarboties ar savu biznesu. Viņš nodarbojās tikai ar svešu biznesu, tas ir, mūsējo".

Solodovs norāda, ka tā rezultātā pēdējos desmit gadus konkurenti dempingoja reklāmas cenas.

"Grūti pateikt, kā ir tagad, bet pirms krīzes mūsu kabeļkanālā reklāmas cenas bija par 40–50% augstākas nekā nacionālajos telekanālos. Katru gadu cenas krita un krita, budžets nepiepildījās, uznāca krīze, kad cenas neviens necels, bet ēters pilns, resursu nav, kas paliek, ko darīt? Vajag aizvērt konkurentu PBK! Nu un ar to viņi arī nodarbojas. Mēs esot Kremļa roka! Kāda mēs Kremļa roka, ja šobrīd maksājam lielu naudu, lai varētu Krievijas pārraides rādīt," saka Solodovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!