Foto: LETA
Rīgas 40.vidusskolas skolotājs, partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāvis Vladislavs Rafaļskis savos izteikumos par nelojalitāti esot runājis par valdību, režīmu, nevis valsti, kultūru, tautu vai vēsturi.

Kā skaidroja Rafaļskis, viņš esot runājis par valdību un valsts varu, kurai viņš arī nav lojāls, jo tā veicina sabiedrības šķelšanos, tāpat "šī režīma pirmo personu" runās esot dzirdami meli par to, ka dzīves līmenis uzlabojas, tikmēr iedzīvotājiem ir zemas algas, bet cenas un komunālie maksājumi ir augsti.

Rafaļskis vairakkārt uzvēra, ka, runājot par nelojalitāti, viņš nedomāja šo zemi, iedzīvotājus, latviešu, vēsturi vai kultūru, tāpēc arī lietojis vārdus ar atbilstošu nozīmi krievu valodā.

Viņš arī pastāstīja, ka iesniedzis paskaidrojumus skolas administrācijai, taču pagaidām nekādu pretenziju pret viņu neesot bijis. Rafaļskis arī piebilda, ka skolā viņš strādā, nevis nodarbojās ar politiskām aktivitātēm.

Skolotājs arī sacīja, ka viņš savus izteikumus nenožēlo, viņš nav domājis to, ka nav lojāls valstij. Rafaļskis arī akcentēja, ka cilvēkiem ir tiesības brīvi paust savu viedokli.

Kā ziņots, Rafaļskim būs jāsniedz paskaidrojumi par saviem izteikumiem, ka viņš nav lojāls valstij, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Indra Vilde.

Kā stāstīja departamenta pārstāve, pedagoga darba devējs ir skola, tāpēc Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sazinājās ar skolu, lai noskaidrotu, kāda būs skolas turpmākā rīcība attiecībā pret krievu valodas un literatūras skolotāju Rafaļski saistībā ar viņa izteikumiem plašsaziņas līdzekļos.

Jau ziņots, ka Rafaļskis radio ēterā paziņojis, ka ir nelojāls Latvijas valstij. "Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu," paudis Rafaļskis.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis vakar aicināja Rīgas pašvaldību vērst uzmanību uz iespējamu likuma normu pārkāpumu Rīgas 40.vidusskolas skolotāja rīcībā par viņa izteikumu radio ēterā, kurā viņš atzinis, ka ir nelojāls Latvijas valstij.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK) aicināja izglītības ministru pievērst uzmanību šim gadījumam un rast risinājumu, lai šādi skolotāji nevarētu strādāt Latvijas izglītības iestādēs.

Drošības policija norādīja, ka personas subjektīvā attieksme pret valsti, tostarp arī negatīva, nevar būt par pamatu krimināltiesiskas izvērtēšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!