Foto: Reuters/Scanpix

Tieslietu ministrija (TM) pēc jaunā Liepājas cietuma darbības sākšanas nākamos cietumus vēlētos izvietot Latgales reģionā un Pierīgā, liecina informācija informatīvajā ziņojumā par ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības īstenošanas gaitu.

Tajā norādīts, ka pēc pirmā jaunā cietuma Liepājā darbības sākšanas TM plāno slēgt Liepājas cietumu, Jelgavas cietumu, Brasas cietumu un Vecumnieku cietumu, ieslodzītos no minētajiem cietumiem, kā arī daļu no Jēkabpils cietumā esošajiem ieslodzītajiem pārceļot uz jauno cietumu Liepājā. Slēgto ieslodzījuma vietu nekustamie īpašumi tiks atsavināti.

Kā norāda ministrijā, otro jauno cietumu nepieciešams izvietot Latgales reģionā, ņemot vērā Daugavgrīvas cietuma infrastruktūras nolietojumu, kultūras pieminekļa statusu, kas izslēdz pārbūves iespējas, tajā esošo ieslodzīto skaitu un specifiku. Šajā cietumā jāparedz vietas 1200 ieslodzītajiem. Pēc šī jaunā cietuma darbības sākšanas plānots slēgt Daugavgrīvas cietuma abas nodaļas un Jēkabpils cietumu, ieslodzītos pārceļot uz jauno Latgales cietumu. Slēgto ieslodzījuma vietu nekustamie īpašumi tiks atsavināti. Vienlaikus, ņemot vērā jau zināmu pieredzi ar jaunā cietuma būvniecībai piemērota zemesgabala atrašanu, TM nepieciešams savlaicīgi sākt sarunas ar Latgales reģiona pašvaldībām par jaunajam Latgales cietumam piemērota zemesgabala meklēšanu.

Trešo jauno cietumu nepieciešams izvietot Pierīgā, norāda ministrijā, ņemot vērā krimināllietās iesaistīto (apcietināto) personu skaitu Rīgā, Rīgas Centrālcietuma infrastruktūras nolietojumu un infrastruktūras īpatnības, tiesu izvietojumu, kā arī Rīgas Centrālcietuma atrašanos galvaspilsētas centrā un no tā izrietošos drošības aspektus. Šajā cietumā jāparedz vietas 1200 ieslodzītajiem. Pēc minētā cietuma darbības sākšanas tiks slēgts Rīgas Centrālcietums, ieslodzītos pārceļot uz jauno Pierīgas cietumu. Slēgtās ieslodzījuma vietas nekustamais īpašums tiks atsavināts. Vienlaikus, ņemot vērā jau zināmu pieredzi ar jaunā cietuma būvniecībai piemērota zemesgabala atrašanu, TM nepieciešams savlaicīgi sākt sarunas ar Pierīgas pašvaldībām par jaunajam Pierīgas cietumam piemērota zemesgabala meklēšanu.

Savukārt ceturto jauno cietumu nepieciešams izvietot Vidzemes reģionā, izvērtējot iespēju to veidot esošā Valmieras cietuma vietā. Šajā cietumā jāparedz vietas 1000 ieslodzītajiem. Ja jaunais Vidzemes cietums netiks būvēts Valmieras cietuma teritorijā, tad pēc jaunā Vidzemes cietuma darbības sākšanas Valmieras cietums tiks slēgts, un tā nekustamais īpašums tiks atsavināts. Tikmēr piekto jauno cietumu nepieciešams izvietot esošajā Olaines cietuma teritorijā, kurā pašreiz jau atrodas Latvijas Cietumu slimnīca un tiek plānota Atkarīgo centra būvniecība, kuru plānots uzbūvēt līdz 2016.gada 30.aprīlim. Olaines cietuma infrastruktūra pārbūvējama tā, lai papildus jau esošajai Latvijas Cietumu slimnīcai un Atkarīgo centram tajā tiktu izveidota infrastruktūra ieslodzīto sieviešu izvietošanai.

Tādā veidā pēc Olaines cietuma pārbūves tiks slēgts Iļģuciema sieviešu cietums un tā nekustamais īpašums tiks atsavināts. Jaunajā Olaines cietumā plānotas aptuveni 630 vietas, ieskaitot jau esošās Latvijas Cietumu slimnīcas un plānotā Atkarīgo centra kapacitāti, izmantojot esošo Olaines cietuma teritoriju, kas ir pietiekama šāda lieluma cietuma izvietošanai. Ieslodzītās sievietes izvietojamas tieši Olaines cietumā, jo liela daļa ieslodzīto sieviešu ieslodzījuma vietā atrodas par noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar narkotisko vielu lietošanu, lielai daļai ir dažādu vielu atkarība, daļai ir nepieciešama specifiska veselības aprūpe, kuru varēs nodrošināt Latvijas Cietumu slimnīcā, turklāt kopā ar ieslodzītajām sievietēm atrodas arī viņu mazgadīgie bērni, kuriem nepieciešama īpaša uzmanība, apstākļi un rūpes. Tādējādi Olaines cietums kļūs par cietumu, kurā tiks izvietotas ieslodzīto grupas, kurām nepieciešama specifiska pieeja, tajā skaitā resocializācija - slimie ieslodzītie, ieslodzītie, kas piedalās atkarību mazināšanas programmās, un ieslodzītās sievietes.

Cēsu audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem ir nepieciešams saglabāt esošajā vietā, saglabājot esošo vietu skaitu tajā - 160 ieslodzītajiem.

TM papildina, ka, ja arī turpmāk samazināsies ieslodzīto skaits, tad attiecīgi būs jāsamazina vietu skaits jaunajos cietumos, kurus plānots būvēt, jo ārvalstu pieredze un starptautisko cilvēktiesību organizāciju ieteikumi liecina, ka mazākus cietumus ir vieglāk uzturēt, apsaimniekot, kā arī tajos efektīvāk izdodas nodrošināt individuālu pieeju ieslodzītajam. Tādējādi jauno cietumu sistēma sastāvēs no sešiem jauniem cietumiem ar 5390 vietām tajos, kas izvietoti visos Latvijas reģionos atbilstoši starptautiskajiem principiem. Jauno cietumu sistēmā plānots mazāk vietu salīdzinājumā ar iepriekš koncepcijā minēto, jo joprojām tiek novērots ieslodzīto skaita samazinājums - 29.jūnijā Latvijas ieslodzījuma vietās atradās 4509 ieslodzītie, tajā skaitā 3166 notiesātie un 1343 apcietinātie, vienlaikus saglabājot pietiekamu vietu rezervi gadījumam, ja ieslodzīto skaits strauji pieaugtu.

TM ziņojumā arī pievērš uzmanību Latvijas Cietumu slimnīcas kā nozīmīgas ieslodzījuma vietu infrastruktūras sastāvdaļas attīstībai, kas jāskata kontekstā ar visu ieslodzījuma vietu infrastruktūras un resocializācijas procesa attīstību. Patlaban tajā ir četras nodaļas: ambulatori diagnostiskā nodaļa, psihiatrijas nodaļa, tuberkulozes un plaušu slimību nodaļa un aprūpes nodaļa. Tomēr, izvērtējot ieslodzīto veselības aprūpes rādītājus Latvijas Cietumu slimnīcā, izplatītākās slimības, informāciju par ieslodzīto pārvešanas gadījumiem veselības aprūpei ārpus ieslodzījuma vietām, TM secina, ka tuvākajos gados ir nepieciešama slimnīcas darbības apjoma restrukturizācija, nodalot ieslodzītos, kuri slimo ar tuberkulozi, atsevišķā korpusā.

Tāpat, lai nodrošinātu efektīvu Latvijas Cietumu slimnīcas darbību un tajā esošo medicīnisko iekārtu izmantošanu, ir jāsaglabā iespēja slimnīcā veikt neliela apjoma plānveida un ambulatoras ķirurģiskās operācijas. Tādējādi Latvijas Cietumu slimnīcā ir saglabājamas tās medicīniskās iekārtas, kuras nepieciešamas šādas veselības aprūpes nodrošināšanai, savukārt virkne tajā esošo medicīnisko iekārtu vairs nebūs nepieciešama ieslodzīto veselības aprūpei, un TM ir jāveic publiskas mantas atsavināšanas process atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

TM secina, ka, izvērtējot situāciju, patlaban tiek veikti visi nepieciešamie pasākumi koncepcijas ieviešanai attiecībā uz jaunā cietuma būvniecībai nepieciešamās dokumentācijas izstrādes nodrošināšanu, tomēr vienlaikus Ministru kabinetam nepieciešams pieņemt lēmumu attiecībā uz savlaicīgas nākamā jaunā Latgales cietuma un Pierīgas cietuma būvniecībai piemērota zemesgabala meklēšanas nodrošināšanu.

Ziņojumu TM otrdien prezentēs valdībā.

Tāpat šodien plkst.11 notiks mediju brīfings par ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības īstenošanas gaitu. Tajā piedalīsies Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure un TM valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina, kas informēs par jaunās cietumu sistēmas veidošanas un jauno cietumu izvietošanas principiem, kā arī par esošo ieslodzījuma vietu slēgšanas kārtību un Latvijas Cietumu slimnīcas attīstības gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!