Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc daudzu gadu prombūtnes Latvijā atgriezies pirmais identificētais Latvijas teritorijā nokritušais meteorīts, pavēstīja Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Meteorīts nokrita Līksnā, tagadējā Daugavpils novada teritorijā, 1820.gada 12.jūlijā un atbilstoši nokrišanas vietai ieguva Līksnas vārdu un starptautisko apzīmējumu "Lixna".

Līksna ir akmens tipa meteorīts ar magnētiskām īpašībām, kas daudz pētīts jau no pašiem meteorītikas zinātnes pirmsākumiem. Ziņas par meteorīta nokrišanu dažu mēnešu laikā ātri izplatījās pa visu pasauli, tas tika analizēts un salīdzināts ar pārējiem tolaik zināmajiem debess akmeņiem.

1820.gada "30.jūnijā [pēc vecā stila kalendāra, tagad 12. jūlijā] starp 5 un 6 vakarā ir redzēta liela, pilnmēnesim līdzīga uguns bumba, kas strauji kustējās no dienvidiem uz ziemeļiem... Tajā pašā dienā un tai pat laikā 24 verstis [apmēram 25 km] no pašas Līksnu muižas tai piederošā Lazdānu ciema laukā no gaisa nokrita akmens," tolaik rakstīja prese.

Latvijas teritorijā pavisam zināmi tikai četri meteorītu krišanas gadījumi - Līksnā, Biržos, Neretā un Baldonē, visi 19.gadsimtā. Taču laika gaitā gandrīz visi Latvijas meteorīti izvesti no mūsu valsts. Ilgus gadus vienīgais izņēmums bija tikai dažas šķēles no pēdējā - 1890.gadā nokritušā - Baldones meteorīta, kas joprojām glabājas Latvijas Universitātē. Visi pārējie Latvijas meteorītu paraugi ātri atrada vietu dažādos pasaules muzejos un kā liels retums arī privātkolekcijās.

Latvijas meteorītu izpētes projektam "Meteoriti.LV" sadarbībā ar Jaunanglijas Meteorītikas laboratoriju NEMS izdevās atgūt Latvijā nelielu 0,63 gramus smagu Līksnas meteorīta fragmentu. Latvijā tika nogādāts arī Līksnas meteorīta plānslīpējuma etalons. Tas ir speciāli sagatavots apmēram 30 mikrometru (30 metra miljono daļu) biezuma paraugs, kas paredzēts mikroskopiskai izpētei.

Tagad Līksnas meteorīts atrodas "Meteoriti.LV" laboratorijā un tiek sagatavots publiskai izstādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!