Foto: LETA
Lai arī sākotnēji uz raidījumu "100.panta preses klubs" par augstākās izglītības telpā pastāvošajām problēmām un viedokļu atšķirībām starp Izglītības un zinātnes ministriju, Rektoru padomi un Latvijas Studentu apvienību (LSA) pagājušajā nedēļā bijis uzaicināts arī LSA vadītājs Edvards Ratnieks, pēc izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa biroja lūguma viņam dalība raidījumā atteikta, portālam "Delfi" pavēstīja LSA pārstāve Sintija Segleniece.

Studentu apvienība Ratnieka vārdā norāda, ka šajā gadījumā esot pielietota atklāta cenzūra un, "izmantojot politisko spēku, notikusi mediju ietekmēšana un pārkāpti visi demokrātijas pamatprincipi". Ratnieks par notikušo iejaukšanos raidījuma saturā gribot dzirdēt arī valsts augstāko amatpersonu viedokļus.

"100.panta preses kluba" vadītājs Dzintris Kolāts portālam "Delfi" apstiprināja, ka sākotnēji uz raidījumu līdz ar Ķīli un Latvijas Rektoru padomes priekšsēdi Arvīdu Barševski ticis uzaicināts studentu apvienības vadītājs Ratnieks, taču neilgi pēc tam raidījuma producentei Vijai Ķenavai zvanījis Ķīļa biroja pārstāvis Reinis Tukišs, kurš norādījis - ja Ratnieks piedalīsies raidījumā, ministrs pārraidi neapmeklēs.

"Pēc tam ilgi spriedām ko darīt. Ņemot vērā, ka raidījuma reitings ir diezgan augsts, skaidrs, ka ministra dalība raidījumā par šo tematu bija būtiska. Tāpēc nolēmām, ka Ratnieka vietā uz raidījumu uzaicināsim Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāju Inu Druvieti," skaidroja Kolāts, kurš šo soli uzskata par iejaukšanos raidījuma tapšanā un par to bijis visnotaļ sadusmots, tāpēc arī par to izteicies kameru priekšā.

Raidījuma veidotājiem nav paticis arī tas, ka ministra pārstāvis izteicis iebildumus pret žurnālistu trijotnē uzaicinātu konkrētu preses pārstāvi, kura vārdu Kolāts gan nenosauca. Portālam "Delfi" ir zināms, ka pretenzijas bijušas pret Nila Saksa dalību raidījumā.

"Var saprast, ka ministrs ir noslogots un viņa biroja cilvēki visādi cenšas atvieglot viņa dzīvi, bet šādi paņēmieni demokrātiskā valstī jau nu gan nav pieņemami," pauda Kolāts un piebilda, ka šis bijis pirmais šāda veida gadījums "100.panta preses kluba" vēsturē un ko līdzīgu viņš pēdējo reizi pieredzējis krietni sen - 90.gados.

Ķīļa biroja pārstāvis un ministra padomnieks Tukišs portālam "Delfi" apliecināja, ka pāris dienas pirms raidījuma zvanījis "100.panta preses kluba" producentei ar lūgumu izvēlēties raidījuma dalībnieku lokā citu studentu pārstāvi, jo "Ratnieka pārstāvniecība studentu interesēm ir nopietni apšaubāma, ko apliecina atsevišķu augstskolu izstāšanās no viņa vadītās Studentu apvienības. Turklāt viņam attiecībās ar ministriju ir nopietns interešu konflikts". Tukišs uzsvēra, ka producentei šo iebildumu izteicis lūguma formā un aicinājis nodrošināt jebkuru citu studentu pārstāvi vai "neērtu" diskusijas biedru.

Ministra padomnieks arī teica, ka tad, ja LTV šo viņa soli traktē kā nepieņemamu, viņš esot gatavs uzņemties atbildību par notikušo, taču "šī situācija nav unikāla, un arī citi ministri ir norādījuši, ka ar kādu konkrētu cilvēku nerunās".

Pēdējo pāris nedēļu laikā Ķīlim bijušas asas diskusijas ar Latvijas Rektoru padomi, Latvijas Studentu apvienību, kas paudušas neapmierinātību ar Ķīļa komunikācijas stilu un izvairīšanos no atklātas divpusējas diskusijas. Rektoru padomes vadītājs Arvīds Barševskis gan pagājušajā nedēļā padomes ārkārtas sēdē atzina, ka ledus ministra un rektoru starpā ir sakustējies.

Pagājušajā nedēļā LSA Dome sagatavoja un nosūtīja ministram vēstuli ar lūgumu precizēt visas plānotās reformas, uz ko šobrīd tiek gaidīta atbilde un reāla rīcība, lai plānotu tālāko organizācijas darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!