Foto: F64

Pēc Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" paustās kritikas premjera amata kandidāts Jānis Bordāns (JKP) ir gatavs Ministru kabineta darba plānu pārskatīt un nepieciešamības gadījumā arī kādus darbus no tā izsvītrot, tā pēc piecu partiju tikšanās atzina Bordāns.

Vēstīts, ka valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas ar Finanšu ministrijas (FM) ekspertiem otrdien apsprieda potenciālās valdības darba plānu.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) iniciētajās sarunās piedalījās arī "Jaunā Vienotība", "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un Nacionālā apvienība. Tikšanās gan beidzās ātrāk nekā cerēts, jo partijas līdz trešdienas rītam paņēma pauzi.

Bordāns skaidroja, ka pauze tiks pilnībā izmantota, lai analizētu FM sniegto informāciju. Kā arī politiķis pauda apņēmību, ka ir gatavs darba plānu pārskatīt un modificēt, kā arī nepieciešamības gadījumā kādus darbus no tā svītrot.

JKP līderis gan nepiekrita iepriekš potenciālo sadarbības partneru teiktajam, ka plāns būtu jāveido no sākuma. "Tas tika veidots uz visu partiju deklarāciju bāzes," uzsvēra Bordāns.

Viņš sarunā ar žurnālistiem atklāja, ka ir gandrīz nonācis līdz pašai sliktākajai sajūtai. Proti, gandrīz kļuvis dusmīgs. "Es saprotu, ka ir pēdējais brīdis ļoti atbildīgi pieiet šim jautājumam," – tā par valdības veidošanu pauda premjera amata kandidāts.

Bordāns pieļāva, ka partiju sarunas turpināsies līdz pat 19. novembrim. Padoties politiķis negrasās: "Ir dažas dienas palikušas. Mēs viņas visas nostrādāsim pilnībā. Es vispār nepaceļu "balto karogu", neesmu to darījis."

Uz papēžiem gan vēl tikai topošajai valdībai jau min 2019. gada valsts budžets. Bordāns ieskicēja, ka, lai jau šogad pagūtu apstiprināt nākamā gada budžetu, valdībai būtu jāsāk darbs 20. novembrī. JKP saredz, ka ir iespējams, sperot soli pa solim, budžetu pieņemt līdz jaunajam gadam.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts pēc partiju kopīgās tikšanās pauda, ka Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plāna pamatā ir solījumi, kuri ir fiskāli ļoti ietilpīgi, līdz ar to nav izpildāmi.

Arī Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) priekšsēdētājs Raivis Dzintars bija kritisks. "Ja parasti pēc valdības veidošanas reizēm saka, ka sarunas ir bijušas ļoti konstruktīvas, tad šajā reizē to pateikt būtu grūtāk. Bija daudz asumu, manuprāt, daudz haosa iezīmējas visā sarunu organizēšanas procesā."

"Tur [deklarācijā] ir ierakstīti Jaunās konservatīvās partijas ļoti dārgie priekšvēlēšanu solījumi," uzsvēra Dzintars. "Līdz ar to ir ārkārtīgi grūti paļauties uz šo kā uz dokumentu, kam varētu uzticēties, lai virzītos uz priekšu. Temps nav adekvāts, un ir ļoti daudz haosa šajā procesā," atzina NA līderis.

Piektdien JKP publicēja Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu, kas paredz, ka tuvāko divu gadu laikā neapliekamais minimums sasniegs 500 eiro mēnesī un minimālā pensija būs 200 eiro mēnesī. Tāpat plānā ir iekļauti potenciālo sadarbības partneru priekšlikumi.

Deklarācijas projekts tika iesniegts potenciālajiem sadarbības partneriem: "KPV LV", NA, "Jaunajai Vienotībai" un "Attīstībai/Par!".

Kā informēja premjera amata kandidāts Bordāns, par pamatu deklarācijai ņemts iepriekš publicētais JKP piedāvājums jaunās valdības darbu plānam. Par to portāls "Delfi" iepriekš rakstīja šeit. Savukārt par Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!