Foto: LETA

Reformu partijas (RP) deputātei Dainai Kazākai izteikts mutvārdu brīdinājums par kolēģa Imanta Parādnieka (Nacionālā apvienība) rīkotās konferences dalībnieku apmelošanu, trešdien informēja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Abi deputāti darbojas Demogrāfijas lietu apakškomisijā un iepriekš apmainījušies ar komentāriem saistībā ar diskusijām par abortu skaita samazināšanu Latvijā. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija bija saņēmusi pa iesniegumam no katra.

Kazāka uzskatīja, ka Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs Parādnieks oktobrī, rīkojot Saeimā konferenci par tiesībām uz dzīvību un abortu jautājumiem, nav ievērojis augstas kvalitātes standartus, nenodrošinot plurālistisku informāciju un viedokļu apmaiņu.

Parādnieks atspēkoja, ka apvainojumi par to, ka kādam nav ļauts piedalīties konferencē, nav taisnīgi. "Konference tika rīkota godprātīgi, un katram bija iespēja piedalīties, tie, kas atteicās piedalīties, tā bija viņu brīva izvēle," teica Parādnieks.

Deputāti, balsojot atzina, ka Parādnieks, organizējot konferenci, nav pārkāpis ētikas kodeksu, tādējādi Kazākas iesniegums tika noraidīts.

Arī Parādnieks bija vērsies ētikas komisijā pret Kazāku, norādot, kā viņa izteikusies par parlamentā notiekošo konferenci un tajā iesaistītajiem cilvēkiem, izsakot uz reliģiskiem apsvērumiem un faktos nebalstītus apvainojumus.

Uzklausot abas puses, deputāti ar četrām balsīm par, vienam pret un vienam atturoties nolēma, ka Kazāka pārkāpusi trīs deputāta Ētika kodeksa punktus. Deputāte sodīta ar maigāko iespējamo sodu - mutvārdos izteiktu brīdinājumu.

Komisijas vairākums atzina, ka Kazāka ar saviem izteikumiem ir mazinājusi sabiedrības uzticēšanos Saeimai un tādējādi ir pārkāpusi pirmo Ētikas kodeksa pantu. Tāpat Kazāka savos izteikumos nav vairījusies no vārdiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī lietojusi apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, nav balstījusies uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Pēc komisijas domām, Kazāka ir pārkāpusi arī Ētikas kodeksa pantu, kas runā par to, ka argumentācijai nevajadzētu izmantot atsaukšanos uz sava oponenta rasi, dzimumu, ādas krāsu, tautību, valodu, reliģisko pārliecību, sociālo izcelsmi vai veselības stāvokli.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā vienlaikus izskanēja, ka šis ir konflikts nevis par konferenci un tās organizēšanu, bet gan par konkrētiem uzskatiem.

16.oktobrī Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija rīkoja konferenci un diskusiju "Tiesību uz dzīvību tvērums mūsdienu sabiedrībā", kurā atteicās piedalīties biedrība "Papardes zieds"  un Resursu centrs sievietēm "Marta". Atteikumu organizācijas pamatoja ar nepietiekamu laiku, lai kvalitatīvi sagatavotos konferencei.

Parādnieka vadītās apakškomisijas uzmanības lokā ir jautājums par abortu skaita samazināšanu Latvijā. Darba grupa ir izstrādājusi virkni priekšlikumu, kurus nākamajā gadā turpinās vērtēt apakškomisijas deputāti.

Sākotnēji apakškomisija uzmanību sev pievērsa ar priekšlikumu, kurā tika saskatīts abortu aizliegums.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!