Foto: AFI

Pēc "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšanas tuvākajās dienās gaidāma kompromisa priekšlikumu izvirzīšana, lai izbeigtu bruņoto konfliktu Ukrainas austrumos, turklāt trešais pasaules karš šīs katastrofas dēļ nesākšoties, prognozēja politologs Kārlis Daukšts.

Lidmašīnas notriekšana tagad rietumos emocionāli "uzspridzina" tos politiskās elites slāņus, kuri līdz šim diezgan svārstīgi izturējās pret notikumiem Ukrainā un Krievijas rīcību.

Tajā pašā Vācijā, kas tagad traģēdijā zaudējusi savus pilsoņus, sabiedrība bija noskaņota pret stingrāku sankciju ieviešanu pret Krieviju, norādīja Daukšts.

Eksperts nešaubās, ka rietumi ir kompromisa meklētāji un viņi var "sagremot" arī šo traģēdiju. Tagad būs spiediens uz konkrētu lēmumu pieņemšanu starp lielvarām, lai iestrādātu mehānismus, kuriem būtu paliekošas sekas.

Eksperts prognozē, ka pēc lidmašīnas notriekšanas Krievija un rietumi tomēr sāks konkrētāk risināt bruņojuma kontroles jautājumus un separātistu darbību, jo Krievija ir ieinteresēta nenokļūt pilnīgā morālā izolācijā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Krievija tuvākajās dienās varētu radīt kaut kādus kompromisa priekšlikumus, jo tieši šī valsts būs zaudētāja no lidmašīnas notriekšanas. Tagad Krievijai būs jātaisnojas par šo bruņojuma sistēmu piešķiršanu un jāskaidro starptautiskajai sabiedrībai, kāpēc Krievijas modernākie ieroči nokļūst neapmācītu cilvēku rokās, skaidro Daukšts.

Viņaprāt, būs spiediens uz kompromisa meklējumiem, lai izbeigtu bruņoto konfliktu un kontrolētu situāciju Ukrainā. Kā tas juridiski izpaudīsies, pagaidām nav zināms. Trešā pasaules kara nebūs, jo tas esot galējs variants. Savulaik Padomju Savienība notrieca Dienvidkorejas lidmašīnu un toreiz arī daudzi runājuši, ka tūlīt sāksies karš, bet parasti šādas traģēdijas neizraisa tādus notikumus, uzsvēra Daukšts.

Viņš nenoliedz, ka Krievija nav ieinteresēta patiesības noskaidrošanā par traģēdijas apstākļiem, turklāt tagad sāksies tehnisko detaļu "viļāšana" un savstarpējie apvainojumi, līdz ar to var iestrēgt katastrofas cēloņu meklējumi.

Tas esot bīstamākais variants. Būs tehnisko detaļu ilga un gara pretrunīga viļāšana par raķešu sistēmām, pretgaisa raķešu kompleksiem, no kurienes šauts - vai no Krievijas, vai no Ukrainas. Tehniskās detaļas būs ļoti sarežģītas. Vārdu kaujās un savstarpējos apvienojamos var pazust cēloņa meklējumi, norādīja Daukšts.

Viņš pieļauj, ka tuvākajās dienās karadarbība Ukrainas austrumos var aprimt, bet no otras puses var pastiprināties, jo katrai pusei pirms lēmumu pieņemšanas un sarunu sākšanas jānostiprina savas pozīcijas, lai vēlāk varētu diktēt savus mērķus.

Pārmetumus esot pelnījusi arī Ukraina par to, ka virs Ukrainas austrumiem, kur notiek neprognozējama karadarbība, nebija ierobežoti vai slēgti civilo gaisa kuģu lidošanas koridori.

Kā ziņots, "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna, kas no Amsterdamas devās uz Kualalumpuru, ceturtdien tika notriekta virs Ukrainas austrumiem, nogalinot 298 cilvēkus, kas tajā atradās.

Lidmašīnu notriekuši promaskaviskie kaujinieki, apliecināja Ukrainas valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!