Foto: LETA
Rīgā bezmaksas sabiedriskais transports no marta beigām būs arī 3.grupas invalīdiem un profesionālo skolu, ieskaitot mūzikas skolu, audzēkņiem. Par to otrdien vienbalsīgi nobalsoja Rīgas domes (RD) deputāti, portāls "Delfi" noskaidroja RD.

Pašlaik gan precīzs datums, kad šie grozījumi stāsies spēkā, nav noteikts, taču paredzēts, ka jaunie nosacījumi par bezmaksas biļetēm stāsies spēkā neilgi pēc 20.marta, otrdien domes sēdē pavēstīja RD Satiksmes departamenta pārstāvis Jānis Lagzdons.

Saskaņā ar "Rīgas satiksmes" aprēķiniem visu 3.grupas invalīdu un arodskolnieku bezmaksas pārvadāšana sabiedriskajā transportā pašvaldībai papildus izmaksās apmēram 4,2 miljonus latu gadā.

Pašlaik bezmaksas sabiedrisko transportu Rīgā nodrošina nestrādājošiem pensionāriem, vispārizglītojošo skolu skolēniem, 3. grupas redzes un dzirdes invalīdiem, kā arī Černobiļas AES avārijas seku likvidētājiem.

Opozīcijā esošā "Vienotības" Rīgas domes frakcija otrdien bija iesniegusi arī priekšlikumus nodrošināt 100% braukšanas maksas atlaides Rīgas sabiedriskajā transportā arī strādājošajiem pensionāriem no 75 gadu vecuma, kā arī studentiem, kuri studē pilna laika programmās Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā reģistrētās augstskolās, kā arī Rīgā deklarētajiem studentiem, kuri studē pilna laika programmās ārpus Rīgas.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Olafs Pulks teica, ka ar šiem priekšlikumiem aicināts nešķirot pensionārus, kā arī nākt soli pretī studentiem un nodrošināt visiem studējošajiem kā nākošajiem nodokļu maksātājiem bezmaksas sabiedrisko transportu.

Šos priekšlikumus domes vairākums gan noraidīja.

Pašlaik 100% atlaidi Rīgas sabiedriskajā transportā saņem nestrādājošie pensionāri. Savukārt studenti saņem 60% atvieglojumu no mēneša abonementa biļetes cenas braukšanas maksas.

Tāpat "Vienotības" deputāti pirmdien arī publiski pārmeta Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), ka iepriekš domes valdošā koalīcija noraidījusi "Vienotības" piedāvājumus par brīvbiļetēm sabiedriskajā transportā arī arodskolēniem, taču pašlaik šo otrdien skatāmo ideju uzdod par savu.

Pulks norādīja, ka viņa vadītā frakcija iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka atlaižu politika pilsētā nav vienlīdzīga, jo vispārizglītojošo izglītības iestāžu skolēni sabiedrisko transportu izmanto par velti, bet profesionālo skolu audzēkņiem ir piešķirti 60% atvieglojumi. Tomēr opozīcijas priekšlikumu šo nevienlīdzību novērst domes vadībā iepriekš divreiz noraidīja.

"Tomēr tagad, priekšvēlēšanu gaisotnē, "Saskaņas centrs" ir strauji mainījis savu pozīciju. Mums par pārsteigumu Ušakovs ir ne tikai sapratis, ka priekšlikums ir labs. Vēl vairāk - viņš ir sapratis, ka izdevīgāk ir nozagt labu ideju, to pārdēvējot par savu," paudis Pulks.

Tikmēr Ušakovs ar pārstāves Lailas Ivānas starpniecību portālam "Delfi" pauda, ka "Vienotībai" jābeidz nodarboties ar populismu. Viņš komentēja, ka 2010.gadā, kad Rīgas dome lēma par bezmaksas sabiedrisko transportu pensionāriem, "Vienotība" prasījusi tās arī skolēniem līdz 9.klasei. Gadu vēlāk, kad domnieki lēmuši par brīvbiļetēm sabiedriskajā transportā visiem skolēniem, "Vienotības" deputāti to prasījuši arī arodskolu audzēkņiem. Savukārt pašlaik, kad dome plāno to īstenot, "Vienotība" prasa tās piešķirt studentiem.

"Kamēr dome atkarībā no budžeta iespējām meklē iespējas bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšanai, "Vienotība" mētājas ar populistiskiem un realitātei neatbilstošiem priekšlikumiem," klāstīja Rīgas mērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!