Foto: Saeimas administrācija
Līdz ar pašvaldību vēlēšanu rezultātu oficiālu apstiprināšanu, kas gaidāma šonedēļ, trīs Saeimas deputātu vietā, visticamāk, nāks citi kandidāti, noskaidroja portāls "Delfi".

Daugavpils domē, visticamāk, ievēlēts no "Vienotības" saraksta Saeimā strādājošais Jānis Lāčplēsis, kurš vēlēšanās kandidēja no Latgales partijas saraksta, kā arī "Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāts Dmitrijs Rodionovs, savukārt deputāta mandātu beidzot noliks arī par izglītības un zinātnes ministru kļuvušais Vjačeslavs Dombrovskis, kura vietā nāks Rīgas domē neievēlētais Reformu partijas kandidāts Vilnis Ķirsis.

Atbilstoši procedūrai pašvaldībās ievēlētajiem deputātiem, ja tie nolems nolikt Saeimas deputāta mandātu, par to jāinformē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tāpat arī nākamajiem Saeimas deputātu amata kandidātiem, kuri nāks aizejošo vietā, jāinformē komisiju, vai viņi to vēlas darīt.

Lāčplēša vietā atbilstoši 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem būtu jānāk Sarmītei Ķikustei, taču viņa apņēmusies turpināt Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes priekšsēdētājas pienākumus, un no Saeimas deputātes mandāta atteiksies, portālam "Delfi" apliecināja Ķikuste.

"No Saeimas deputāta mandāta atteikšos, jo pildīšu slimnīcas kolektīvam doto solījumu, ka turpināšu strādāt," viņa pauda.

Savukārt nākamā iespējamā kandidāte uz deputāta vietu - "Vienotības" Rēzeknes nodaļas vadītāja Līvija Plavinska portālam "Delfi" teica, ka vēl ir pārdomās, vai uzņemties Saeimas deputātes pienākumus. Viņai ir vēl dažas dienas laika izlemt šo jautājumu - līdz brīdim, kad būs apstiprināti oficiālie vēlēšanu rezultāti.

Izmaiņas būs arī SC frakcijas sastāvā, jo Daugavpils pašvaldībā, visticamāk, ievēlēts pašreizējais parlamentārietis Rodionovs. Viņa vietā atbilstoši 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem ir Preiļu 2.vidusskolas direktors Oļegs Hļebņikovs.

Savukārt līdz ar neievēlēšanu Rīgas domē (RD) Saeimas deputāta pienākumus gatavs uzņemties Reformu partijas (RP) saraksta deputāts Vilnis Ķirsis, kurš nāks par izglītības un zinātnes ministru kļuvušā Dombrovska vietā. Ķirsis portālam "Delfi" arī apliecināja, ka gatavs šos pienākumus uzņemties. Viņš turklāt, visticamāk, turpinās pildīt Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra pienākumus, lai arī par to nav runājis ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu un RP frakciju.

Jau ziņots, ka sestdien pašvaldību vēlēšanās Latvijā piedalījušies 686 097 vēlētāji jeb 45,99% balsstiesīgo, kas ir zemākais rādītājs neatkarīgās Latvijas vēsturē, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati par vēlētāju aktivitāti visos 950 iecirkņos.

Rīgā vēlēšanās piedalījušies 55,54%, Vidzemē - 44,92% vēlētāju, Latgalē - 42,24%, Kurzemē - 40,45%, Zemgale - 39,33%.

Lai gan pašvaldību vēlēšanās aktivitāte tradicionāli ir zemāka nekā Saeimas vēlēšanās, tā nekad nebija nokritusi zem 50% robežas. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās piedalījās 53,8% vēlētāju.

Portāls "Delfi" atgādina, ka sestdien notikušajās vēlēšanās Rīgas pašvaldības Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) provizoriskie rezultātu apkopojums rāda, ka līdzšinējie Rīgas atslēgu turētāji politisko partiju apvienība "Saskaņas Centrs", Partija "Gods kalpot Rīgai" saņēmuši 58,54% vēlētāju atbalstu un ieguvuši 39 no 60 Domē esošajām deputātu vietām, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija.

Sliktāk nekā prognozēja "Exit pools" klājies Nacionālajai apvienībai (NA), kas saņēmusi 17,86% un 12 deputātu mandātus. "Vienotība" saņēmusi 14,3 % vēlētāju atbalstu un 9 deputātu vietas.

Vistuvāk iekļūšanai Domē bijusi "Latvijas zaļā partija", kas saņēma 3,99 % vēlētāju atbalstu. "Centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība" saņēmusi 1,88 % balsis, bet "Reformu partija" 1,58%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!