Foto: PantherMedia/Scanpix
Šaujamieroču nēsāšanas atļauju plānots izsniegt tikai uz noteiktu laiku – 10 gadiem, un šādas atļaujas saņemšanai turpmāk būs nepieciešams iziet veselības un psiholoģisko īpašību pārbaudes, paredz Ministru kabineta (MK) otrdien akceptētās izmaiņas Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) gan valdības sēdē pauda neizpratni par to, ka vēl nesen Saeima izteica vēlmi, lai ieroču nēsāšanas atļaujas būtu beztermiņa, bet tagad IeM likuma grozījumos piedāvā atkal noteikt termiņu atļaujām šaujamo nēsāšanai.

IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone - Godmane uz šo premjera repliku noteica, ka Saeima bija tā, kas rosināja ieviest beztermiņa atļaujas ieroču nēsāšanai, taču pēc traģiskā negadījumu "Forum Cinemas" kinoteātrī "Citadele", kad Nikolajs Zikovs tur nošāva četru bērnu tēvu Aigaru Egli, Saeima atkal mudināja terminēt atļaujas.

"Saeima iebalsoja un pēc tam pārdomāja," ironizēja premjers, bet IeM valsts sekretāre piebilda, ka "Saeima pārdomāja pēc negadījuma kinoteātrī."

Atbildīgā Iekšlietu ministrija (IeM) skaidro, ka patlaban ir aizliegts izsniegt ieroča atļauju personai, kurai diagnosticēti psihiski traucējumi vai diagnosticēta alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarība, vai kura fizisku trūkumu dēļ nav spējīga lietot šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci.

Fiziskai personai, iesniedzot Valsts policijā (VP) pieteikumu ieroča iegādei, glabāšanai, nēsāšanai vai kolekcionēšanai, ir jāpievieno iesniegumam atzinums (izziņa) par veselības stāvokli, ko izsniedzis psihiatrs, narkologs un ģimenes ārsts vai ārstu komisija, kuru vada ģimenes ārsts vai internists, un kuras sastāvā ir neirologs, oftalmologs, otorinolaringologs u.c. Citas prasības saistībā ar medicīniskajām pārbaudēm ieroču īpašniekiem, personām, kuras vēlas tos iegādāties vai pildīt darba pienākumus ar tiem, normatīvajos aktos nav paredzētas, skaidro IeM.

Tāpēc ministrija likumu piedāvā papildināt ar jaunu pantu par veselības pārbaudēm un psiholoģisko īpašību pārbaudēm ieroču glabāšanai (nēsāšanai) un darbam ar ieročiem. Paredzēts, ka ieroču atļauju pretendentiem, ieroču īpašniekiem un personām, kurām saskaņā ar darba pienākumiem pieejami ieroči, būs nepieciešams iziet divas atsevišķas - veselības un psiholoģisko īpašību – pārbaudes.

Veselību pārbaudīs ārstniecības iestādē speciāli izveidota komisija vai ģimenes ārsts, kura pacientu sarakstā fiziskā persona ir reģistrēta un veselības aprūpē atrodas vismaz sešus mēnešus, kā arī psihiatrs un narkologs. Savukārt psiholoģisko īpašību pārbaudes - sertificēts psihologs, kuram ir nepieciešamā profesionālā kvalifikācija.

Lai noteiktu veselības un psiholoģisko īpašību pārbaužu nosacījumus un kārtību, likuma grozījumos paredzēts pilnvarojums valdībai izdot atsevišķus noteikumus, piemēram, atrunājot veselības un psiholoģisko īpašību pārbaužu kārtību, kā arī kārtību, kādā personas būs nosūtāmas uz pirmstermiņa veselības pārbaudi un pirmstermiņa psiholoģisko īpašību pārbaudi gadījumos, kad pastāvēs pamatotas aizdomas, ka personai ir medicīniskas vai psiholoģiskas problēmas.

Likumprojektā paredzēts, ka ziņas par personas veselības stāvokļa atbilstību ieroču glabāšanai (nēsāšanai) vai darbam ar ieročiem ārstniecības iestādes ievadīs Ieroču reģistrā vai attiecīgi Licenču un sertifikātu reģistrā. Attiecīgi paredzētajos noteikumos plānots atrunāt kārtību, kādā šīs ziņas sniedzamas.

IeM norāda, ka likuma pārejas noteikumos ir jānosaka pārejas periods, lai sagatavotos šādas kārtības izpildei. Plānots, ka attiecīgā kārtība par veselības pārbaudēm un datu ievadi Ieroču reģistrā stāsies spēkā no 2014.gada 1.janvāra.

Ministrijā atzīmē arī, ka saskaņā ar pašreizējo likuma redakciju ieroča glabāšanas, nēsāšanas un ieroču kolekcijas atļaujas izsniedz uz nenoteiktu laiku. Līdz ar to pamatojumu ieroča iegādei, glabāšanai, nēsāšanai, VP var vērtēt tikai vienreiz, sākotnēji izsniedzot ieroča atļauju.

IeM likuma grozījumos piedāvā ieroča nēsāšanas atļaujas izsniegt uz 10 gadiem. Pārejas noteikumos paredzēts noteikt, ka ieroču nēsāšanas atļaujas, kas izsniegtas uz nenoteiktu laiku, ir derīgas 10 gadus no to izsniegšanas dienas. Jau agrāk ieroču nēsāšanas atļaujas izsniedza uz noteiktu termiņu, un šādas kārtības atjaunošana dos iespēju VP atkārtoti izvērtēt šaujamieroča glabāšanas un nēsāšanas nepieciešamību pašaizsardzībai.

Vēl likuma grozījumos paredzēts par gadu saīsināt termiņu, kādā ir jāreģistrē gāzes pistoles. Šobrīd noteiktais gāzes pistoļu (revolveru) reģistrācijas termiņš ir 2014.gada 31.decembris, taču ar grozījumiem likumā to paredzēts samazināt līdz 2013.gada 31.decembrim. Šo ieroču reģistrāciju ir nepieciešams ātrāk pabeigt, jo noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā nereti tiek lietotas gāzes pistoles (revolveri), norāda IeM.

Par likumprojektu vēl lems Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!