Foto: AP/Scanpix

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas speciālistu aprūpē nonācis kāds vīrietis, kuru Grieķijā sadzēlusi dzeloņraja. Pacients ar šādu veselības apdraudējumu slimnīcas vēsturē ir pirmais, portālu “Delfi” informēja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Vīrietis slimnīcā izmeklēts, lai precīzi noteiktu bojājumu apjomu, un uzsākta ārstēšana. Mediķu uzraudzībā pacientam būs jāpavada vēl vismaz 10 dienas, jo ar dzeloņrajas dzeloni vīrieša krūškurvja orgānos nonākusi infekcija.

Vīrietis Grieķijas kūrorta pludmalē nodarbojies ar snorkelēšanu. Ienirstot aptuveni divu metru dziļumā, vīrietis sajutis spēcīgu triecienu, un tam sekojis elpas trūkums un stipras sāpes krūškurvja rajonā. Vēršoties pēc palīdzības pie Grieķijas mediķiem, apstiprinājušās aizdomas, ka vīrieti sadzēlusi dzeloņraja.

Tā kā ceļojuma laiks tuvojies noslēgumam, vīrietis attiecies no uzturēšanās Grieķijas slimnīcā un, atgriežoties Latvijā, uzreiz vērsies Rīgas Austrumu slimnīcā, lai saņemtu mediķu konsultāciju.

Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba stāsta, ka pacientam rajas indes toksiskā iedarbība ir beigusies, jo tā ilgst līdz 48 stundām, radot izkaisumu krūškurvja orgānos - plaušās un videnē. Tāpat no rajas dzeloņa krūškurvja orgānos ir nonākusi infekcija, tāpēc pacientam uzsākta antibakteriāla terapija un nepieciešama specializēta novērošana.

Dzeloņrajas dzeloņa garums var būt dažāds, tas var sasniegt pat 42 centimetrus. Kad raja ir satraukta, tā sit ar asti, un dzelonis aktivizējas. Pie dzeloņu pamatnes atrodas indes dziedzeri. Inde vispirms pavājina elpošanu, apdraud sirdsdarbību un var kļūt par nāves cēloni.

Pacienti ar šādiem veselības traucējumiem līdz šim Rīgas Austrumu slimnīcā nav ārstējušies. Toksikoloģijas un sepses klīnika tika izveidota 2010.gada oktobrī, un tā ir Latvijā vienīgā specializētā akūto intoksikāciju ārstēšanas nodaļa.


Rīgas Austrumu slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde, un tās sastāvā darbojas seši stacionāri: „Gaiļezers", „Latvijas Onkoloģijas centrs", „Linezers", „Biķernieki", „Latvijas Infektoloģijas centrs", „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!