Foto: DELFI
Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas ar 2015.gada 1.janvāri grandiozas cenu atšķirības Latvijas iedzīvotāji nevarēs sagaidīt, turklāt elektroenerģijas cena pieaugs, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja Igaunijas elektroenerģijas "Enefit" vadītājs Jānis Bethers.

Viņš stāstīja, ka enerģijas pārdale joprojām notiks izmantojot Latvenergo meitasuzņēmumu "Sadales tīkls" tehniskajiem risinājumiem. tīklus. Taču Bethers uzteica uzņēmumu, norādot, ka "Sadales tīkls" ir sagatavojies tirgus atvēršanai un tehniski visu ir nodrošinājis jaunajiem pakalpojumu sniedzējiem.

Salīdzinot Latviju ar Igaunijas pieredzi, Bethers sacīja, ka Igaunija centusies veidot pēc iespējas aktīvāku tirgu, kas klientiem nav bijis tik ērti līgumu pārslēgšanas dēļ. Tāpat arī cenu kāpums Igaunijā pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas bijis līdzvērtīgs 25%. Taču "uz svaru kausiem" Latvijas un Igaunijas pieredzi nevarot salīdzināt, jo Igaunijā obligātā iepirkuma maksa ir krietni mazāka un viņu cenas izlīdzinās ar Skandināvijas cenām.

Jau ziņots, ka 2015.gada 1.janvārī mājsaimniecības elektrību sāks iegādāties atvērtajā tirgū, bet, no kura piegādātāja elektrību iegādāties, mājsaimniecībām būs jāizvēlas līdz šā gada 15.decembrim. Pēc AS "Sadales tīkls" mājaslapā pieejamās informācijas, gatavību tirgot elektrību līdz šim pauduši seši uzņēmumi - AS "Latvenergo", SIA "BCG Riga", SIA "Baltcom TV", SIA "220 Enerģija", SIA "Starfit Energy" un SIA "Win Baltic".

Tomēr no šiem uzņēmumiem savus elektrības cenu piedāvājumus mājsaimniecībām publiskojuši četri.

Šā gada 18.septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm. Nākamgad trūcīgajiem un maznodrošinātajiem mēnesī nodrošinās 100 kilovatstundu elektroenerģiju par cenu 0,1164 eiro par vienu kilovatstundu, savukārt daudzbērnu ģimenēm - 300 kilovatstundu elektroenerģiju par pašreizējo "Starta" tarifu. Par izlietoto elektroenerģiju virs attiecīgi 100 vai 300 kilovatstundām mēnesī būs jāmaksā tirgus cena.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais Starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais Pamata tarifs jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!