Foto: F64
Piektdienas rīts pēc traģēdijas Zolitūdē, kad iebruka veikala "Maxima" jumts, sākās ar šausminošām ziņām par arvien lielāku bojā gājušo skaitu, vēstīm par tuviniekiem, kas joprojām pie drupām gaida glābšanas darbu iznākumu, kā arī amatpersonu skarbiem paziņojumiem. Portāls "Delfi" turpina piedāvāt teksta tiešraidi par notiekošo.

Naktī no gruvešiem izglābti 40 cilvēki. Slimnīcās līdz pulksten 6 nogādāti 28 cilvēki, vēsta Latvijas Radio.

Ugunsdzēsēji visas nakts garumā rūpīgi strādājuši un centušies atbrīvot cilvēkus, Latvijas Radio sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele. Līdz plkst. 7 bijuši 16 bojāgājušie, no kuriem trīs ir ugunsdzēsēji.

Šembele sacīja, ka ugunsdzēsēju zem gruvešiem vairāk nav.

Viņa apstiprināja, ka naktī uz piektdienu bijusi klusuma pauze, kurā glābēji bija centušies sadzirdēt cilvēkus, kuri varētu būt zem gruvešiem un tas izdevies.

Glābēji piektdien turpinās strādāt, lai gūtu pārliecību, ka zem gruvešiem vairs nav cilvēku. Šembele atturējās prognozēt, cik ilgi glābšanas darbi varētu risināties.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša Latvijas Radio sacīja, ka slimnīcās līdz pulksten 6 no rīta bija nogādāti 28 cietušie no negadījuma vietas. Daži cietušie, kas sākotnēji devušies mājās, pēc tam paši devušies uz slimnīcām.

Cilvēki guvuši gan vieglākas, gan smagākas traumas. Par daudzu cilvēku dzīvībām turpina cīnīties mediķi. Vairākas mediķu brigādes vēl atrodas notikuma vietā un sniedz palīdzību gan cietušajiem, gan tuviniekiem, kuri vēl savus tuviniekus gaida pie veikala.

Kopumā nakts laikā negadījuma vietā strādājušas 24 mediķu brigādes.

Mediķi skubina cilvēkus būt aktīviem un doties nodot asinis, kā to aicinājis Valsts asinsdonoru centrs.

Traģēdijā cietis viens bērns, kurš nogādāts slimnīcā.

Jau vēstīts, ka piektdien sasaukta krīzes vadības padomes sēdē, kā arī paredzēts, ka būvvaldes sāks ārkārtas darbus. Ārkārtas sēde par notikušo plānota arī Rīgas domē.

Rīgas domā paredzēts īpašs aizlūgums par cietušajiem un viņu tuviniekiem. Par notikušo ir sākts kriminālprocess. Pēc pulksten 18 ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdē veikalā "Maxima" iebruka jumts. Vēlāk veikalā notika vēl viens iegruvums. Zināms, ka traģēdijā gājuši bojā vismaz trīs cilvēki, vairāki desmiti ir cietuši. Notikuma vietā strādā liels skaits glābēju, mediķu un policistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!