Foto: DELFI
Valsts kancelejai būs tiesības apturēt un nodot izvērtēšanai premjeram tādu normatīvo aktu projektu virzību, kuri neatbilst valdības deklarācijai, attīstības plānošanas dokumentiem vai par kuru virzības lietderību rodas pamatotas šaubas, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Ministru kabineta kārtības rullī.

Grozījumi paredz - ja, izvērtējot izsludināto projektu, Valsts kancelejas Stratēģijas analīzes departaments konstatē būtisku neatbilstību valdības deklarācijai, vai attīstības plānošanas dokumentiem; tādu neatbilstību, kas rada pamatotas šaubas par attiecīgā projekta turpmākas virzības lietderību, tas sniedz atzinumu un priekšlikumus par turpmāko virzību Ministru prezidentam.

Ja Ministru prezidents ar rezolūciju aptur šāda projekta turpmāku virzību, to turpmāk, arī precizētu, var virzīt, tikai panākot vienošanos starp atbildīgo ministru un Ministru prezidentu. Precizētais projekts izsludināms no jauna Valsts sekretāru sanāksmē, bet iepriekš izsludināto projektu atsauc, paredz grozījumi.

Valsts kanceleja, kas izstrādājusi grozījumus, uzskata, ka tie novērsīs valsts pārvaldes nelietderīgu resursu izmantošanu, jo jau sākotnējā saskaņošanas posmā tiks apturēta tāda projekta virzība, tai skaitā skaņošana, sagatavošana iesniegšanai, kura turpmāka virzība, iespējams, vispār nav lietderīga.

Par mazāk būtiskiem iebildumiem Valsts kancelejas Stratēģijas analīzes departaments sniegs atzinumu ar iebildumiem, kas skaņojams parastajā Kārtības rullī noteiktajā kārtībā, bet par mazāk būtisku nepilnību novēršanu tiks sniegti priekšlikumi, kas tiks nosūtīti atbildīgajai ministrijai e-pastā, paredz grozījumi.

Ja kā Ministru kabineta lietu plānots iesniegt starptautisko līgumu vai tā projektu, projekts saskaņojams arī ar Ārlietu ministriju.

Savukārt, ja Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija vai Ārlietu ministrija (attiecībā uz starptautiskajiem līgumiem vai to projektiem) konstatēs, ka projekta virzības steidzamība nav pamatota vai nav pamatota pēc būtības, tās informēs pa e-pastu atbildīgo ministriju un Valsts kanceleju un attiecīgais projekts būs iesniedzams izsludināšanai Valsts sekretāru sanāksmē un uz to attieksies parastā projektu saskaņošanas kārtība. Informācija par to, ka nav saskatāms steidzamības pamats, nosūtāma atbildīgajai ministrijai nekavējoties.

Kārtības rullis papildināts ar pienākumu atbildīgajai ministrijai informēt Latvijas Pašvaldību savienību, nevalstiskās organizācijas un sociālos partnerus, kas piedalījušies tiesību akta projekta izstrādē vai sniegušas atzinumu par to, ka tiek plānots projektu virzīt steidzamības kārtā. Šo informāciju nosūta vienlaikus ar precizēto projektu un aktualizēto izziņu par atzinumos izteiktajiem iebildumiem vai atsevišķi e-pastā.

Atbilstoši Kultūras ministrijas priekšlikumam papildināts institūciju saraksts, ar kurām izsludinātie projekti saskaņojami. Līdz ar to turpmāk noteikti projekti būs jāsaskaņo ar ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Latvijas Nacionālo komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!