Foto: LETA

Pedagogu atalgojuma paaugstināšanai nākamā gada budžetā būtu nepieciešami papildu 30,23 miljoni eiro, šodien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomes sēdē paziņoja izglītības ministre Ina Druviete (V).

Tāpat augstākajai izglītībai un zinātnei tiks pieprasīti 45 miljoni eiro, tādējādi kopējā summa, kas nepieciešama saistību izpildei, ir 75 miljoni eiro. Tomēr ministre sarunas laikā akcentēja, ka tie esot pagaidu aprēķini, līdz ar to precīzu summu, kas tiks pieprasīta, iesniedzot jaunās politikas iniciatīvas, netika nosaukta.

Pēc viņas teiktā, šī summa būtu jāiekļauj jauno politisko iniciatīvu sarakstā, kas jāiesniedz līdz 2.augustam.

Ministre ar LIZDA padomi šodien tiekas, lai pārrunātu iespējamos pedagogu darba samaksas modeļa variantus un konkrētu rīcību visu pedagogu veicamo darba pienākumu cienīgai apmaksai no 2015.gada.

LIZDA iepriekš norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) prezentējusi jaunu pedagogu darba samaksas modeļu aprises bez reāliem finanšu aprēķiniem, lai gan pagājuši trīs mēneši kopš darba pie caurskatāmas, godīgas, izglītības kvalitāti veicinošas atalgojuma sistēmas un pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika turpmākajiem gadiem.

Turklāt arodbiedrība uzskata, ka vēl šobrīd no detalizētiem modeļiem, konkrētām aprobācijas iecerēm un darba samaksas paaugstināšanas grafika nav ne miņas, bet papildu valsts finansējuma pieprasījumi jaunajās politikas iniciatīvās ministrijām jāiesniedz Ministru kabinetā līdz šā gada 1.augustam.

LIZDA skaidroja, ka jauna pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa aprobācijai, ieviešanai un pedagogu darba samaksas paaugstināšanai 2015.-2017.gadā ir nepieciešams papildu finansējums, bet valsts budžeta veidošanā papildu līdzekļi joprojām netiek paredzēti.

Arodbiedrība pauž bažas par to, ka arī nākamajos gados izglītības, zinātnes darbinieku darba samaksa turpinās būt viena no zemākajām Eiropas Savienībā. Tāpat valdība joprojām nenodrošina Augstskolu likumā paredzēto ikgadējo finansējuma pieaugumu.

Jau ziņots, ka IZM maija beigās pēc divu mēnešu darba izstrādāja divus pedagogu darba samaksas modeļus. Viens no tiem paredzētu pašreizējā "Nauda seko skolēnam" modeļa pilnveidi, savukārt otrais modelis noteiktu pāreju uz pilnu darba slodzi. Kā norādīja darba grupā iesaistītie izglītības sistēmas darbinieki, saistībā ar izstrādātajiem modeļiem ir daudz neskaidrību.

Kā ziņots, maija sākumā aptuveni 7000 izglītības un zinātnes darbinieku protesta akcijā Rīgā pauda savu attieksmi, pieprasot valsts augstākajām amatpersonām ik gadu izglītībai un zinātnei nodrošināt valsts finansējuma 10% pieaugumu cienīgai darba samaksai. Ja Ministru kabinets neieklausīsies arodbiedrības prasībās, tad LIZDA padome lems par turpmākām protesta akcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!