Foto: DELFI Aculiecinieks
Pēdējos 13 gados Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem nācies dzēst daudzus sarežģītus un plašus ugunsgrēkus - daļa no tiem bijuši ar ļoti traģiskām sekām, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.



Foto: LETA

Šogad maija sākumā Rīgā,
Spilves pļavās, dega kūla un niedres
170 hektāru platībā un nodega 30 dārza mājiņas. No dārza mājiņām tika evakuēti 15 cilvēki, bet divi cilvēki ugunsgrēkā cietuši. Šī uguns nelaime bija izsludināta par paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku, un tās dzēšanā piedalījās teju pussimts ugunsdzēsēju. Degšanu veicināja stiprais vējš, un ugunsdzēsēji pieļāva, ka sarkanais gailis pielaists ļaunprātīgi.

Foto: LETA

Šogad martā izcēlās plašs ugunsgrēks
Olaines ķīmiskajā rūpnīcā "Biolars"
. Rūpnīcā degušas trīsstāvu ražošanas ēkas telpas 3000 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta kāda privātpersona - 41 gadu veca sieviete, kura guvusi plašus apdegumus un nogādāta slimnīcā, kā arī četri ugunsdzēsēji, kuri saelpojušies degšanas produktus.

Naktī uz 2011.gada 3.jūliju, Pārdaugavā aizdegoties ēku kompleksam "Baltais vējš", vidē lielos daudzumos nonāca sadzīves ķīmijas - mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu - koncentrāti, izraisot ekoloģisku katastrofu Mārupītē. Piesārņojums, kas radās ēku kompleksa "Baltais vējš" aizdegšanās rezultātā, bija viens no nopietnākajiem piesārņojuma gadījumiem Rīgā pēdējo gadu laikā.

2002.gada 20.septembrī "Jaunpagasts plus" spirta noliktavā Rīgā, Katlakalna ielā, izcēlās visaugstākā ranga ugunsgrēks, kurā trīs cilvēki gāja bojā un trīs guva traumas. Ugunsdzēsējiem pēc deviņu stundu darba izdevās pilnībā likvidēt ugunsgrēku spirta noliktavā.


Foto: DELFI Aculiecinieks

2011.gada februārī izcēlās plašs ugunsgrēks Rīgā, Miera ielā, kur lielā platībā dega koka divstāvu dzīvojamā māja. Cietušo nebija, taču evakuēti 11 cilvēki, tajā skaitā četri bērni. Ugunsgrēkā dega ēkas jumts un mansards 328 kvadrātmetru platībā.

2006.gada 6.janvārī 12 stāvu namā Rīgā, M.Ķempes ielā 11, izcēlās ugunsgrēks, kurā bojā gāja četri cilvēki, vēl viens bērns guva ļoti smagus ievainojumus. Glābšanas darbus traucēja iedzīvotāju novietotās automašīnas un citi apstākļi.

2003.gada maijā ugunsdzēsēji pēc aptuveni 12 stundu darba pilnībā likvidējuši paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku daudzstāvu ēkā Rīgas centrā pie Brīvības pieminekļa, Brīvības ielā 19. Ugunsgrēks bija izplatījies 1000 kvadrātmetru platībā. Notikuma vietā strādāja vairāk nekā 10 ugunsdzēsēju automašīnas.

2003.gada 18.septembrī ugunsgrēkā dzīvojamā mājā Rīgā, Viskaļu ielā 16a, notikuma vietā gāja bojā astoņi cilvēki, vēl trīs vēlāk mira slimnīcā, bet desmit personas, tai skaitā viens ugunsdzēsējs, ugunsgrēkā guva savainojumus.


Foto: AFI

Savukārt 2008.gada 20.decembrī "
Ventspils
2" stacijā notika
kravas vilciena sadursme
, kad stacijā ienāca dubultlokomotīve ar dīzeļdegvielas cisternu sastāvu. Šis vilciena sastāvs ietriecās desmit stāvošās degvielas cisternās, trīs no kurām apgāzās. Tieši šīs degvielas cisternas aizdegās, turklāt liesmas pārmetās uz vēl sešām cisternām ar degvielu. Viena no cietušajā sastāvā esošajām degvielas cisternām veiksmīgā kārtā neaizdegās. Negadījumā pilnībā vai daļēji sadega 13 vagoni no abiem vilcienu sastāviem. Vienā cisternā ietilpst 50 līdz 60 tonnas degvielas.

Avārijas rezultātā gāja bojā divi cilvēki. Ugunsgrēks rezultātā tika radīti ievērojami materiālie zaudējumi dzelzceļa infrastruktūrai un ritošajam sastāvam.


Foto: LETA

2007.gada 23.februārī pansionātā
"Reģi" notika plašs ugunsgrēks
, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēka rezultātā gāja bojā 26 pansionāta klienti. Tādējādi tas kļuva par traģiskāko ugunsgrēku Latvijas vēsturē.

2006.gada 18.oktobra naktī Vangažos sociālajā mājā gāja bojā seši cilvēki. Nams dega ar atklātu liesmu, un ēkas savdabīgās konstrukcijas dēļ liesmas ir izplatījušās lielā ātrumā. Ēkas skārda jumts neesot ļāvis ugunsdzēsējiem iekļūt degošajā mājā, kā dēļ neesot bijis iespējams izglābt cietušās personas. Tuvumā nebija ūdens ņemšanas vietas, tādēļ dzēšanai nepieciešamais ūdens tika pievests no apmēram viena kilometra attālā hidranta. Ugunsgrēka vietā strādājuši piecas ugunsdzēsēju mašīnas un aptuveni 20 ugunsdzēsēji.

2002.gada 2.decembrī Kandavas novada pansionātā izcēlās ugunsgrēks, kurā bojā gāja 72, 70 un 85 gadus vecas sievietes, kā arī garīgi slima 18 gadu veca meitene un 70 gadu vecs vīrietis.


Foto: DELFI Aculiecinieks

2002.gada 5.decembra ugunsnelaimē 1896.gadā celtajā
Cesvaines pilī nodega ēkas jumts
, tornīši un augšstāvs. Ugunsgrēks bija ļoti nopietns, un dzēšanas apstākļi bija apgrūtināti, jo degšana notika 12 metru augstumā.

2001.gadā izcēlās plašs ugunsgrēks Duntē Minhauzena muzejā. Ēku vēlāk atjaunoja.

2007.gadā Saldus novada Zirņu pagasta Airītēs daļēji nodega Oskara Kalpaka muzejs.
Pēdējos 13 gados VUGD arī piedalījies apjomīgu ugunsgrēku dzēšanā kokapstrādes uzņēmumos un dažādās lauku saimniecības ēkās.

2002.gada vasarā izcēlās plašs ugunsgrēks naktsklubā "La Rocca" Rīgā, Brīvības ielā.
2007.gadā īsi pirms Ziemassvētkiem kluba paaugstinātas bīstamības ugunsgrēkā izcēlās vēlreiz. Klubā apmeklētāji nav bijuši, bet evakuēti tā darbinieki, taču ugunsdzēsējiem bija lielas problēmas ar piekļūšanu ugunsgrēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!