Foto: AFP/Scanpix
Otrdien noslēgsies tautas skaitīšanas otrais posms, kura laikā pie iedzīvotājiem devās teju 2000 tautas skaitītāju, lai noskaidrotu informāciju ne tikai par Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju skaitu, bet arī dzīves apstākļiem un mājokļiem.

Tautas skaitītāji savus pienākumus sāka veikt 17.martā, klauvējot pie to iedzīvotāju mājokļu durvīm, kuri nebija saskaitījušies internetā vai interneta anketās bija norādījuši neprecīzus datus.

Saskaņā ar jaunāko publiskoto informāciju līdz šā gada 24.maijam tautas skaitītāji bija saskaitījuši vairāk nekā 1,2 miljonus valsts iedzīvotāju. Savukārt pirmajā tautas skaitīšanas posmā, kas norisinājās internetā no 1.marta līdz 12.martam, tika saskaitīti aptuveni 600 000 valsts iedzīvotāju jeb aptuveni 30%.

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) sola aktuālos tautas skaitīšanas datus paziņot tuvāko dienu laikā.

Balstoties uz CSP datiem, ka Latvijā ir 2,225 miljoni iedzīvotāju, sociālo pētījumu kompānijas SIA "GFK Custom Research Baltic" ("GfK Baltic") vadītāja Iluta Skrūzkalne nedēļas nogalē biznesa portālam "Nozare.lv" pieļāva, ka nesaskaitīti paliks aptuveni 200 000 valsts iedzīvotāju.

Sākotnēji bija plānots, ka ar šodienu noslēgsies tautas skaitīšana, tomēr, lai dotu iespēju saskaitīties maksimāli daudziem iedzīvotājiem, no trešdienas, 1.jūnija, līdz 10.jūnijam vēl nesaskaitītie iedzīvotāji to varēs izdarīt internetā.

Autentificēties tautas anketas aizpildīšanai internetā varēs ar sešu banku - "Citadeles bankas", "DnB Nord bankas", "Latvijas Krājbankas", "SEB bankas", "Swedbank", "Nordea bankas" - internetbanku identifikatoriem.

Tāpat kā iepriekš, otra iespēja autentificēties interneta anketai būs ar elektronisko parakstu.

2011.gada tautas skaitīšana Latvijā tiek veikta pirmo reizi pēc valsts iestāšanās Eiropas Savienībā, kā arī pirmo reizi iedzīvotājiem ir iespēja anketas aizpildīt arī elektroniski.

Tautas skaitīšana Latvijā tiek veikta ANO vispārīgās pasaules valstu iedzīvotāju skaitīšanas laikā un tiek organizēta saskaņā ar Tautas skaitīšanas likumu un Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 9.jūlija regulu par iedzīvotāju un mājokļu skaitīšanu.

Iepriekšējā tautas skaitīšanā, kas norisinājās 2000.gadā, tika saskaitīti 2,38 miljoni valsts iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!