Foto: LETA
Pēdējo piecu gadu laikā Rīgas reģionā ik dienu izdarītas vidēji piecas zādzības no mājokļiem, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.

Šis skaits gan mēdz svārstīties, jo zādzības no mājokļiem ir sērijveida noziegums, kas nozīmē, ka, līdzko tiek notverts kārtējais zagļu grupējums, zādzību skaits uz laiku strauji samazinās. Parasti zagļi iekļūst dzīvokļos un privātmājās darba dienās, kad saimnieki atrodas darbā vai arī uz vairākām dienām ir izbraukuši no saviem mājokļiem.

Tuvojoties svētku nedēļai, kad daudzi uz ilgāku laiku dosies atpūsties ārpus savas dzīvesvietas, Valsts policija aicina iedzīvotājus pievērst papildu uzmanību savu mājokļu drošībai.

25% zādzību notiek, iekļūstot pa neaizslēgtām durvīm, tāpēc policija atgādina par durvju aizvēršanu. Zagļi dzīvokļus mēdz apstaigāt arī nakts laikā, pārbaudot, kuros dzīvokļos nav aizslēgtas durvis.

Otrs populārākais veids, kā ļaundari iekļūst mājoklī, ir, atspiežot vēdināšanas režīmā atstātu logu un nenoslēgtas balkona durvis. Parasti tas notiek pirmajos stāvos. Aizvērt logus un aizslēgt balkonu durvis ir sevišķi svarīgi, dodoties uz ilgāku laiku prom.

Gadījumi, kad zagļi iekļūst īpašumā, mehāniski bojājot durvju slēdzeni vai uzlaužot logu, ir salīdzinoši retāk.

Metāla durvis ir daudz grūtāk uzlaužamas nekā koka vai skaidu plākšņu durvis. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes mājokļu zādzību apkarošanas priekšnieks Dāvis Ķepītis norāda, ka dažkārt policija saskaras ar gadījumiem, kad zaglis ir uzlauzis dzīvokļa ārējās durvis, kas ir no koka, taču, ieraugot, ka iekšpusē ir metāla durvis, pārtrauc savus pūliņus.

Ja mājoklis vai birojs aprīkots ar signalizācijas iekārtām, policija iesaka neaizmirst, ejot prom, tās aktivizēt.

Pirms zādzības izdarīšanas ļaundari bieži vien nolūko konkrēto mājokli. Tāpēc ir svarīgi vakaros turēt aizvērtus aizkarus un žalūzijas. Īpaši tas attiecas uz privātmājām, caur kuru lielajiem logiem vakaros ikviens garāmgājējs var redzēt, kādi cilvēki tur dzīvo, kādas ir mantas, un var aplūkot pat istabu plānojumu, iegūstot vērtīgu informāciju plānotajam noziegumam.

Tāpat garnadži suņus atzīst par lielāko traucēkli zādzības paveikšanai, jo tie pievērš apkārtējo uzmanību un atsevišķos gadījumos zagļi nevēlas riskēt ar stāšanos pretī lielākam sunim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!