Foto: Publicitātes attēli
Latvija aizvadītajā naktī piedzīvojusi spēcīgāko vētru pēdējos gados, glābēji saņēmuši sešas reizes vairāk izsaukumu, nekā parasti, bez elektrības tika atstāti 100 000 mājsaimniecību. Sinoptiķi aplēsuši, ka šī vētra bijusi spēcīgākā kopš 2008.gada 23.februāra un ierindojas 13.vietā starp stiprākajām vētrām, kas valstī novērotas kopš 1960.gada

Kurzemē vēja ātrums bija aptuveni tāds, kādu to prognozēja sinoptiķi, Ventspils apkaimē brāzmās sasniedzot 30-31 metru sekundē, bet pārējā Latvijā vējš plosījies stiprāk nekā gaidīts - valsts lielākajā daļā dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniedza 22-27 metrus sekundē, liecina meteoroloģiskā informācija.

Otrdien pēcpusdienā turpinājās vētras seku likvidēšana, un pamazām atjaunota elektrības padeve klientiem.


Autors: Uģis Nastevičs (www.ugis.info)

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājs Oskars Āboliņš otrdien LNT atzina, ka, lai reāli apzinātu postījumu apmēru, jāiestājas dienai, taču jau otrdienas rītā glābēji bija saņēmuši 137 izsaukumus - tas bijis sešas reizes vairāk, nekā parasti.

Bojājumi gan bijuši tradicionāli - glābēji darbojušies ar nogāzušos koku novākšanu no mājām. Āboliņš atzina, ka Rīgā vienai no mājām norauts siltinājums. Viņš prognozēja, ka kopumā varētu ap 200 izsaukumu otrdienas gaitā.

Jau vēstīts, ka visnopietnākos postījumus vējš nodarījis Liepājā, kur Salmu ielā nobrukusi jaunceltne ar sastatnēm. Gruveši apbēruši mikroautobusu un ceļa braucamo daļu. Pēc VUGD rīcībā esošās informācijas, cilvēki negadījumā nav cietuši.

Rīgā kāds vēja nolauzts koks uzkritis uz trim automašīnām, kā arī krītot izsitis vairākus logus piecstāvu dzīvojamai mājai.

Pirmais iedzīvotāju lūgums palīdzēt novērst vēja radītos postījumus saņemts vakar plkst.20.37 no Rīgas, kur brāzmās bija norauta kāda izkārtne.

Astoņu stundu laikā visvairāk izsaukumu saņemti no Rīgas, otrajā vietā izsaukumu skaita ziņā ierindojas Zemgales reģions, bet Kurzeme - tikai trešajā.

Stiprais vējš naktī ievērojami papostījis arī Rīgas centru. Piemēram, Dzirnavu ielā kādam veikalam nolauzta izkārtne, dzīvojamās mājas pagalmam Antonijas ielā vējš "izpūtis" vārtus, netālu no Baznīcas ielas kādai ēkai atrauta skārda jumta loksne.

Brīvības ielā apgāztas vairākas ceļazīmes, savukārt Marijas ielas graustam vējā sadriskāts fasādes pārsegums. Daudzviet Rīgā sastopamas policijas ekipāžas.

Naktī uz otrdienu Latvijai no Kurzemes uz Vidzemi pāri traucās vētra, kas nu pamazām sākusi zaudēt savu spēku. Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija, līdz plkst.2 stiprākās vēja brāzmas - 30 metri sekundē - fiksētas Ventspilī un Liepājas ostā.

Otrdienas rītā bez elektrības Latvijā bijuši vismaz 100 000 AS "Sadales tīkls" klientu, Latvijas Radio sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

Nopietnākos postījumus vētra naktī uz otrdienu nodarījusi Ventspils, Kuldīgas, Tukuma, Kandavas novados un Vidzemē.

Latvijas Radio vēsta, ka spēcīgā vētra lauzusi un izgāzusi kokus, kas aizšķērsojuši ceļus un pārrāvuši elektrolīnijas. Dažām ēkām norauti jumti, izsisti logi. Krītoši koki un citi priekšmeti sadauzījuši mašīnas.

Kā portālu "Delfi" informēja AS "Sadales tīkls" preses sekretāre Ilze Rubene, vislielākais atslēgto klientu skaits otrdienas rītā bijis Ziemeļkurzemes piekrastes reģionos - Ventspils, Talsu, Kuldīgas novadā, jo nakts laikā atslēdzās vairākas 110 kV (kilovoltu) līnijas.  Jau naktī AS "Sadales tīkls" ir izsludinājis masveida bojājumu situāciju, lai mobilizētu un iesaistītu visus darbiniekus bojājumu lokalizēšanā un novēršanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!