Foto: F64
67 gadu vecumā miris Satversmes tiesas (ST) tiesnesis Viktors Skudra, portālam "Delfi" apliecināja tiesas pārstāve Līna Kovalevska.

ST pārstāve apliecināja, ka Skudras nāve bijusi negaidīta un pēkšņa ziņa, jo vēl piektdien, darba dienas beigās, tiesnesis, no kolēģiem atvadoties, bijis ļoti možs.

Viktors Skudra ir dzimis 1943. gada 10. jūlijā Latgalē, Mākoņkalna pagastā. 1973. gada viņš absolvēja Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti. No 1970. gada uzsāka darbu prokuratūrā: sākotnēji Rīgas pilsētas rajona prokuratūrā kā izmeklētājs un prokurora palīgs, tad kā prokurors Saldū un Ventspilī, visbeidzot kā ģenerālprokurora vietnieks.

No 1988. līdz 1993. gadam Viktors Skudra bija Latvijas tieslietu ministrs. Par nopelniem Latvijas neatkarības atjaunošanā laikā no 1989. līdz 1991. gadam viņš apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

No 1993.gada Viktors Skudra uzkrāja pieredzi jurista darbā kā zvērināts advokāts, zvērinātu advokātu biroja vadītājs. 2006.gada nogalē Saeimas apstiprināts par Satversmes tiesas tiesnesi, viņš šajā amatā stājās 2007.gada 31.janvārī. Savukārt 2010.gada 28.jūnijā viņš tika ievēlēts par Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieku.

Kolēģi, kam bija gods strādāt ar Skudru Satversmes tiesā, viņu atcerēsies kā godprātīgu tiesnesi, pieredzes bagātu un gudru juristu, kas nebaidījās uzņemties atbildību un allaž rūpīgi iedziļinājās izskatāmo lietu būtībā. Uzmanīgs, laipns un tolerants Viktors Skudra bija saskarsmē ar kolēģiem. Viņu raksturoja smaids, gatavība palīdzēt, kārtības mīlestība, darba tikums, diplomāta spējas un laba gaume.

Satversmes tiesa sērās ir kopā ar tiesneša Viktora Skudras ģimeni un tuviniekiem.

Valsts prezidents Valdis Zatlers izsaka visdziļāko līdzjūtību Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieka un tiesneša, pirmā atjaunotās Latvijas Republikas tieslietu ministra, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieka Viktora Skudras tuviniekiem un kolēģiem, viņu mūžībā aizvadot, informēja prezidenta Preses dienests.

"Mūsu atmiņā vienmēr paliks Viktora Skudras devums mūsu valsts labā – Latvijas tieslietu sistēmas attīstībā un demokrātiskas valsts tiesību izpratnes veicināšanā," norāda Valsts prezidents.

Skudra ir Satversmes tiesas tiesnesis kopš 2007.gada. Viņš arī strādājis prokuratūrā un advokāta amatā. Skudra ir bijis arī pirmais tieslietu ministrs pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, šajā amatā viņš bijis no 1988. – 1993.gadam.

Satversmes tiesas amatam Skudru 2006.gadā izvirzīja valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!