Foto: LETA

Uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pretimnākšanu - aicinājumu neveikt pārkāpumus - atsevišķas negodprātīgas personas reaģē, "smejoties sejā", otrdien Saeimas tā dēvētās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē norādīja VID vadītāja pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Šis jautājums tika aktualizēts, runājot par Igaunijas piemēru nodokļu iekasēšanā, par ko sēdē izskanēja atzinīgi vārdi. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvis Jānis Butkevičs norādīja, ka Igaunijā ir ļoti spēcīgi attīstīts analītiskais dienests un daudz tiek strādāts prevencijas jomā.

LTRK pārstāvis skaidroja - ja Igaunijas VID redz iespējamos riskus, tad viņi uzņēmējam "paklapē pa plecu" ar norādi "mēs zinām, ko jūs darāt, - nedariet tā vairāk".

Komentējot šos izteikumus, Pelēkā norādīja uz VID negatīvo pieredzi ar šādu pieeju Latvijā. "Kas notiek, kad Latvijas VID aiziet un kādam paklapē uz pleca un saka: "Nedari tā!"? Viņi smejas sejā - smejas sejā finanšu policistam, nerunājot nemaz par nodokļu inspektoriem," norādīja VID vadītāja pienākumu izpildītāja. Ieņēmumu dienesta darbinieki šādos gadījumos sastopas ar attieksmi, kad konkrētie cilvēki smejas sejā un prasa: "Kādus dokumentus tev vajag?", solot tos atsūtīt - arī tādus, kuriem "tinte vēl nav nožuvusi", izteicās Pelēkā.

Komisijas priekšsēdētājs, "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāts Veiko Spolītis norādīja, ka šajā gadījumā problēma ir arī Krimināllikuma regulējums.

Savukārt deputāts Ringolds Balodis (NSL) uzsvēra, ka Krimināllikuma piemērošana ir atkarīga arī no policijas darba efektivitātes.

Tikmēr LTRK pārstāvis Butkevičs norādīja, ka oktobrī starpinstitūciju sanāksmē būtu jāizvērtē par nodokļu nemaksāšanu un saistīto darbību paredzēto sodu piemērošana.

Kā ziņots, Pelēkā komisijas sēdē arī pauda, ka, lai gan bieži vien ir dzirdējusi pozitīvas atsauksmes par Igaunijas VID analītisko dienestu un apgalvojumus, ka Latvijas VID tāds neesot, tā neesot taisnība. Viņa pauda neizpratni, kāpēc šāds uzskats veidojas. Pelēkā arī taujāja, kādi ir dati, kas ļauj objektīvi salīdzināt Igaunijas un Latvijas VID darbību.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē šodien tika spriests arī par ēnu ekonomikas ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!