Foto: stock.xchng

Pensiju pārrēķināšanu, lai novērstu negatīva kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru, varētu veikt no 2017. gada, nevis no nākamā gada, kā tika pieļauts iepriekš, pirmdien pēc koalīcijas partneru sanāksmes sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Valdības vadītāja uzsvēra, ka šādu solījumu varētu iekļaut budžeta likumā, nevis likumā par Valsts pensijām. Pēc Straujumas teiktā, pensiju pārrēķinu varētu sākt ar 2017. gadu un veikt sešu gadu laikā.

Premjerministre atzina, ka par šo jautājumu šodien bijusi "ļoti gara diskusija", tomēr būtu ļoti pareizi, ja visus budžeta pieprasījumus skatītu kopā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvis Einārs Cilinskis norādīja, ka vēl nav panākta vienošanās, vai pārrēķināšanu veikt dažādos gados piešķirtām pensijām, vai sākot no mazākajām pensijām. Par to varētu diskutēt atsevišķi.

Otrdien grozījumus likumā par valsts pensijām pirms galīgā lasījuma vērtēs Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. Šajā likumprojektā iekļauti vairāki priekšlikumi par pensiju pārskatīšanu.

Komisijas pārstāvis, opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) sacīja, ka iepriekš esot bijis solījums un panākts kompromiss par pensiju pārskatīšanu jau no nākamā gada. Viņš piebilda, ka "opozīcija negaidīja šādas blēdības no premjerministres puses" un par iepriekš doto solījumu nešaubījās. "Ar vāju un negodīgu premjeru mēs nevaram pieņemt nākamā gada budžetu, un ir laiks uzņemties politisko atbildību gan premjerministrei, gan labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS)," akcentēja Klementjevs.

Opozīcija tuvākajā laikā lemšot par rīcību saistībā ar grozījumiem likumā par valsts pensijām. Iepriekš opozīcijas deputāti draudēja sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi saistībā ar šo likumprojektu un bija savākti nepieciešamie deputātu paraksti, lai rosinātu sasaukt sēdi, kuras darba kārtībā būtu iekļauts jautājums par uzdevumu valdībai nekavējoties iesniegt Saeimai grozījumus likumā "Par valsts pensijām" saistībā ar kompensācijas mehānismu tiem pensionāriem, kuru apdrošināšanas iemaksu indekss ir mazāks par skaitli 1.

Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija jūnija sākumā kā iespējamo kompromisu saistībā ar grozījumiem likumā par valsts pensijām ierosināja paredzēt vispirms pārskatīt mazākās pensijas, lai novērstu negatīvu kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru. Komisija arī lūdza Labklājības ministrijas un Finanšu ministrijas atzinumus par atsevišķiem ierosinājumiem. Tomēr gan komisijas deputāti, gan arī ministriju pārstāvji norādīja, ka kompromisa variants varētu paredzēt pārskatīt dažādos gados piešķirtās pensijas, sākot ar mazāka apmēra pensijām, nevis atkarībā no pensiju piešķiršanas gadiem.

Arī Straujuma iepriekš pauda viedokli, ka sociāli taisnīgi būtu vispirms palielināt pensijas, kas ir līdz 200 eiro mēnesī lielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!