Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Pensionāru federācija (LPF) par mazu uzskata pensiju 300 latu apmērā, bet darba devēji ‒ 180 latu apmērā.

Tik atšķirīgi viedokļi izskanēja trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā diskusijas laikā par piemaksām pie pensijas, kas pašlaik ir 70 santīmu apmērā par katru nostrādāto gadu, un vidēji piemaksa ir 28 lati. No nākamā gada piemaksas no jauna piešķirtajām pensijām vairs neaprēķinās.

Tā kā Latvijā ir ļoti daudz mazo pensiju saņēmēju, izskanējis, ka piemaksas varētu diferencēt un nemaksāt lielo pensiju saņēmējiem, taču oficiāla lēmuma par to nav. Nekur oficiāli nav formulēts, ko uzskatīt par mazu un ko par lielu pensiju.

Trešdien komisijā Latvijas Pensionāru federācijas līdere Aina Verze sacīja, ka pirmā robeža pensiju lieluma mērījumā ir 300 latu.

"Kāpēc 300 latu? Iztikas minimums Latvijā ir 250 latu, bet statistika ir novecojusi un neatbilst reālajai situācijai, tāpēc pirmā robeža ir 300 latu, no kuras tad var regulēt piemaksu," uzskata Verze.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvis Pēteris Leiškalns minēja daudz mazākus ciparus. Tiesa, Latvijā gandrīz visas pensijas esot mazas, tomēr LDDK ierosinājums būtu piemaksas pilnā apmērā maksāt pensijām līdz 135 latiem, kas, pēc tās vērtējuma, ir ļoti mazas pensijas, bet mērenāka piemaksa varētu būt pensijām līdz 180 latiem.

Jau vēstīts, ka 10.Saeimā tika iesniegti pensiju likuma grozījumi, atbilstoši kuriem mazās pensijas bija noteiktas līdz 165 latiem un tika rosināts atjaunot to indeksāciju jau nākamajā gadā. Šim priekšlikumam nebija tālākas virzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!