Foto: LETA
Labklājības ministrija un Latvijas pensionāru federācija nosoda valdības rosinājumu veselības nozari nākamgad finansēt no valsts sociālā budžeta un iedzīvotāju sociālās apdrošināšanas iemaksām, norādot, ka šāds lēmums var nākotnē apdraudēt pensiju izmaksu.

Minētais ierosinājums paredz veselības aprūpei no nākamā gada novirzīt pusprocentu, bet ilgākā termiņā no 2,5 % līdz 3 % no iedzīvotāju sociālajām iemaksām. Tādējādi nākamgad veselības aprūpes budžetu varētu papildināt par aptuveni 31 miljonu eiro.

"Iepriekš man bija jācīnās par papildu finansējumu pensiju indeksācijai un jāpierāda, ka sociālais budžets to spēs nodrošināt. Tāpat diskusijas par iespējām pārrēķināt krīzes laikā piešķirtās mazākās pensijas uztvēra kā nekoleģiālu rīcību. Pārsteidz, ka no sociālā budžeta var tā vienkārši dažus procentus jeb vairākus simtus miljonu eiro noņemt nost," uzsver labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Līdzīgi arī Latvijas pensionāru federācija akcentē, ka netaisnīgi būtu pārdalīt sociālā budžeta līdzekļus veselības nozarei, ja šobrīd aptuveni 80% pensionāru saņem pensijas, kas mazākas par iztikai nepieciešamo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!