Foto: LETA
Valsts robežsardze pērn aizturējusi 139 nelegālos migrantus, kas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā 2013.gadā, kad robežsargi bija aizturējuši tikai 50 nelegālos migrantus, liecina Valsts robežsardzes apkopotā informācija par 2014.gadu.

Kopumā 2014.gadā par nelikumīgu "zaļās robežas" šķērsošanu robežsargi aizturējuši 144 personas. Salīdzinājumā ar 2013.gadu, kad par nelikumīgu robežas šķērsošanu bija aizturēti vien 66 cilvēki, aizturēto skaits pieaudzis mazliet vairāk nekā divas reizes.

Galvenās aizturēto personu izcelsmes valstis ir Vjetnama - no visiem aizturētajiem 98 cilvēki bijuši Vjetnamas pilsoņi. Otrajā vietā ar 12 cilvēkiem ierindojas Afganistāna, bet 11 personas bijuši Gruzijas pilsoņi. Vēl 11 aizturētie bijuši Irākas pilsoņi, četri - Krievijas pilsoņi, bet trīs personu izcelsmes valsts bijusi Baltkrievija.

Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars norādīja, ka nelegālās migrācijas jomā pērn bija novērojama "izteikta augšupejoša līkne". Turklāt 139 aizturētajiem nelegālajiem imigrantiem mērķis bijis tālāk nelegāli ceļot Eiropas Savienības valstīs.

Garbars uzsvēra, ka saistībā ar nelegālajiem migrantiem no Vjetnamas pērnais gads "ieies vēsturē" ar to, ka robežsardze pirmo reizi saskārusies ar plānveidīgu organizēto nelegālo cilvēku pārvadāšanu. Vjetnamiešu pārvadātāji izmantojuši slēpņus automašīnās - dubultās grīdas -, kā arī centušies slēpt pārvadāšanas pēdas un mēģinājuši neitralizēt robežsardzes suņus.

Salīdzinot Latvijas situāciju ar citām Baltijas valstīm, Garbars norādīja, ka Latvijā uz "zaļās robežas" aizturēto skaits nelegālās migrācijas jomā ir mazākais. Iemesli tam esot dažādi, taču abas kaimiņvalstis ļoti nopietni pievērsušās robežas stiprināšanai.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) komentējot pieaugošo aizturēto nelegālo migrantu skaitu, norādīja, ka tā ir kļuvusi par rūpalu.

Kopumā aizvadītajos gads arī robežsardzei aizvadīts kontekstā ar traģiskajiem notikumiem Ukrainā, kas aizsākās pērnā gada aprīlī, taču robežsardze ar saviem pienākumiem tiek galā, ko apliecina arī lielais aizturēto personu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!