Foto: Publicitātes attēli

Valdība otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto koncepciju obligātajai depozīta sistēmas ieviešanai dzērienu iepakojumam. To paredzēts īstenot, sākot no 2015.gada 1.janvāra.

Depozīta sistēma nozīmē to, ka cilvēkiem īpašos automātos būtu iespēja nodot izlietotās stikla pudeles, kā arī tukšās skārdenes un plastmasas jeb PET pudeles, pretī par to saņemot fiksētu atlīdzību.

VARAM piedāvā depozīta sistēmu ieviest vienlaicīgi atkārtoti lietojamam un vienreiz lietojamam dzērienu iepakojumam no 2015.gada 1.janvāra.

Ministrija gan norāda, ka sākotnēji ražotājiem un tirgotājiem būs nepieciešami ievērojami ieguldījumi, lai varētu sākt depozīta sistēmas ieviešanu, piemēram, iepakojuma pieņemšanas punktu izveidei, automātu iepirkšanai un uzstādīšanai, pārstrādes iekārtu iepirkšanai un uzstādīšanai.

Sistēmas izveides izmaksas varētu būt no 14 līdz 18 miljoniem latu, lielāko daļu no izmaksām veidos pašu iekārtu iegādei un uzstādīšanai. Summa būs atkarīgi no tā, cik iekārtas ražotāji uzstādīs, un kā tās pārvaldīs.

Līdzekļus plānots iegūt no tirgotājiem, ražotājiem, kā arī plānots piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzekļus. Valsts budžeta finansējums šīs sistēmas ieviešanai nav paredzēts.

VARAM ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) norāda, ka par depozīta sistēmas izveidi esot panākta vienošanās ar iesaistītajām pusēm. Latvijā jau vairākus gadu šo sistēmu cenšas ieviest, bet ar to nav sekmējies, gadu no gada šo iniciatīvu pārceļot uz kādu no nākamajiem gadiem.

Depozītu sistēmu plānots ieviest, lai samazinātu atkritumu apjomu Latvijas dabā.

Savukārt Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) otrdien no rīta parakstīja sadarbības memorandu ar VARAM par sadarbību depozīta sistēmas ieviešanā. To atzinīgi valdības sēdē novērtēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš atgādinaja, ka šo sistēmu ļoti ilgi nav izdevies ieviest, bet nu beidzot tas notiks.

LPTA izpilddirektors Noris Krūzītis norādījis, ka "LPTA prioritāte ir, lai depozīta sistēma būtu patērētājiem pieejama, draudzīga un nebūtu nepamatoti sadārdzināta. Jau šobrīd kopējās sarunās esam vienojušies par principu, ka depozīta iepakojuma savākšanas maksas aprēķināšanai tiks izmantota tiesību aktos paredzēta formula, ko izstrādās VARAM eksperti. Mums ir būtiski, lai sistēma darbotos efektīvi un tiktu ņemti vērā saimnieciski izdevīgākie risinājumi dzērienu iepakojuma savākšanā, pamatoti un taisnīgi aprēķini par sistēmas izmaksām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!