Foto: LETA
Tuvākajās dienās Latvijā sāksies darba devēju un darba ņēmēju aptauja par atalgojuma līmeni, kurā plānots noskaidrot patieso atalgojuma līmeni valstī.

Pētījums tiks veikts visās trijās Baltijas valstīs. Latvijā to veiks Atalgojuma informācijas aģentūra sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un personāla atlases kompāniju "CV-Online Latvia".

Kā pirmdien žurnālistiem atzina "CV-Online Latvia" biznesa attīstības vadītājs Aivis Brodiņš, patlaban ekonomika piedzīvo izaugsmi, tāpēc darba devējiem ir vairāk jādomā par to, kā noturēt darbiniekus un kā piesaistīt jaunus profesionāļus, turpretī darba ņēmējiem ir jāzina, kāds atalgojums ir konkrētajā nozarē un amatā.

"CV-online", kas darbojas visās trijās Baltijas valstīs, galvenais uzdevums būs respondentu piesaistīšana. Brodiņš informēja, ka tuvākajās dienās aptuveni 12 000 uzņēmumu un 250 000 darba meklētāju tiks izsūtīts uzaicinājums piedalīties šajā pētījumā. Eksperts prognozēja, ka Latvijas pētījumā piedalīsies 3000-5000 darba ņēmēju un ne mazāk kā 250 uzņēmumu. Līdzīga aktivitāte plānota Lietuvā un Igaunijā.

Aptaujā tiks uzrunāti vidējie un lielie uzņēmumi, kuru darbinieki veido lielāko darba tirgus daļu. Tāpat tiks aptaujāti arī valsts iestāžu un valsts kapitālsabiedrību pārstāvji.

Pētījumā darba devējam tiks prasīta informācija par pašreizējo atalgojuma līmeni, bet darba ņēmējam - par vēlamo atalgojuma līmeni. Pētījums būs anonīms, tāpēc respondentiem nebūs jāriskē, sniedzot informāciju par patieso atalgojumu, kas nereti ir neoficiāls. "Pētījums parādīs to, kādas ir reālās algas," piebilda LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Atalgojuma informācijas aģentūras vadītājs Igaunijā Antons Kuzņeckis skaidroja, ka pētījums ietvers informāciju par atalgojumu nedaudz vairāk kā 300 profesijās. "Domāju, ka ikvienas profesijas pārstāvji varēs atrast informāciju par atalgojumu savā nozarē. Pētījumā būs pieejama informācija par algām visās Baltijas reģionā nozīmīgākajās nozarēs, piemēram, informācijas tehnoloģijas (IT), rūpniecība, tirdzniecība utt.," teica eksperts.

Kuzņeckis skaidroja, ka visi pētījuma dalībnieki par velti saņems rezultātus, kas skar viņu nozari, taču, ja gadījumā kāds, kas nebūs piedalījies pētījumā, vēlēsies iegūt informāciju par atalgojumu kādā nozarē, to varēs iegādāties par aptuveni 150 latiem. Pilns pētījums par visām nozarēm trijās Baltijas valstīs maksās aptuveni 700 latu.

LDDK norādīja, ka Latvijas atbildīgajām valsts iestādēm un ministrijām pētījums būs pieejams bez maksas. "Šis pētījums kalpos gan kā instruments valsts politikas veidošanai, gan darba devējiem un darbiniekiem. Pamatotus lēmumus varam pieņemt tikai tad, ja ir fakti, uz ko balstīties, un šis pētījums to ļaus darīt," uzsvēra LDDK ģenerāldirektore.

Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas prezidente Eva Selga atzina, ka Latvijā līdz šim ir veikti pētījumi par atalgojumu, taču tajos ir aptaujāti tikai darba devēji, bet šis pētījums ir zīmīgs ar to, ka tiks aptaujāti arī darba ņēmēji. "Tas ļaus uzkrāt informāciju par tendencēm, kādu atalgojumu piedāvā darba devēji, kādas ir darbinieku vēlmes vai iespējas. Veidojot šo pētījumu divas reizes gadā - pavasarī un rudenī -, varēs izsekot atalgojuma izmaiņām, kā arī darba ņēmēji redzēs, uz kādu atalgojumu viņi var cerēt nākotnē," atzina Selga.

Plānots, ka pētījuma rezultāti būs zināmi šā gada jūlija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!