Foto: stock.xchng
40% Latvijas iedzīvotāju izsmēķē vismaz vienu cigareti dienā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījums "Atkarību izraisošo vielu lietošanas izplatība iedzīvotāju vidū" par iepriekšējo gadu.

Lai gan par regulāriem smēķētājiem sevi uzskata 35% Latvijas iedzīvotāju, pētījuma autori nobažījušies, ka šis skaitlis varētu būt lielāks, jo daļa no tiem 40% cilvēku, kuri izsmēķē vismaz vienu cigareti dienā, sevi par regulāriem smēķētājiem neuzskata, lai gan tādi ir.

Pētījuma dati liecina, ka 56% no regulārajiem smēķētājiem jeb visiem tiem iedzīvotājiem, kas dienā izsmēķē vismaz vienu cigareti, vidēji dienā izsmēķē vairāk nekā pusi paciņas jeb desmit cigaretes, tostarp 9% izsmēķē vairāk nekā vienu standarta paciņu, kurā ir 20 cigaretes.

Smēķēšana, līdzīgi kā iepriekšējos gados, ir daudz izplatītāka starp vīriešiem. Par regulāriem smēķētājiem sevi uzskata 53% Latvijas vīriešu darbspējas vecumā, savukārt sievietēm šis rādītājs nepārsniedz 18%.

Pētījuma dati arī liecina, ka pārtraukt smēķēšanu dzīves laikā ir izdevies 22% smēķējošo vai kādreiz smēķējušo iedzīvotāju, kas ir par 3% vairāk nekā 2007.gadā. Savukārt 42%, kuri pašlaik ir vai kādreiz ir bijuši smēķētāji, nekad nav mēģinājuši atmest šo ieradumu.

Sievietēm, cenšoties atmest smēķēšanu, ir veicies statistiski labāk nekā vīriešiem. Smēķēšanu pilnībā ir izdevies atmest 28% smēķēt pamēģinājušo sieviešu un 18% vīriešu. Tikmēr 26% smēķējošo vīriešu atzinuši, ka viņiem vispār nav vēlmes atmest šo ieradumu, savukārt 19% gribētu atmest, bet nav mēģinājuši to darīt.

Kopumā tabaku vismaz vienu vai pāris reizes dzīvē ir pamēģinājuši 73% Latvijas iedzīvotāju, kas ir vairāk, nekā konstatēts 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!