Foto: DELFI

Advokātu biroja "Cobalt" veiktā pētījumā par integrācijas pasākumu īstenošanu secināts, ka tā ir sadrumstalota, turklāt dažādu iesaistīto institūciju atbildība nav definēta vai ir neskaidra, piektdien LNT ziņu raidījumam stāstīja pētījuma autors, zvērināts advokāts Edgars Pastars.

Līdz ar to ir problemātiski izvērtēt, vai programma sasniedz rezultātu, un cik efektīvi tērēta nodokļu maksātāju nauda. Pētījumu pasūtījusi Kultūras ministrija (KM), un pēc secinājumu saņemšanas sagatavoti vairāki risinājuma varianti finansējuma pārvaldības reformēšanai, par ko būs jālemj valdībai.

"Īsumā raksturojot, ir tā, ka katra ministrija dzīvo savu dzīvi. Finansējums nav pārskatāms. Tas nenozīmē, ka tas tiek izšķērdēts. Bet tas nav pārskatāms un sistēmiski analizējams," skaidrojot pētījuma rezultātus, stāstīja Pastars.

Runa ir par vairākiem miljoniem eiro. Trīs gadu laikā vien sabiedrības integrācijai atvēlēti vairāk nekā 13 miljoni. Taču uz jautājumu, cik lietderīgi tie izmantoti, atbildēt esot neiespējami, vēstī raidījums.

Plānots, ka par sabiedrības integrācijas politikas pārvaldības reformu valdība lems rudenī. Tad arī gaidāmi Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa piedāvātie risinājumi. Viņa padomnieks Jānis Siksnis norāda, ka prezidents ir pievērsis pastiprinātu uzmanību sabiedrības saliedētībai, jo to uzskata par nacionālās drošības jautājumu.

Arī Valsts kontrole pabeigusi operatīvo likumības revīziju, kurā vērtēts, kā Sabiedrības integrācijas fonds tērējis valsts finansējumu un kā uzraudzījis un kontrolējis naudas izlietojumu. Valsts kontrole ar ziņojumu plāno iepazīstināt pēc aptuveni mēneša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!