Foto: LETA
Četrpadsmit Latvijas pilsētu vadītāju publiskās runas vērtējumā pēc četriem kritērijiem augstāko novērtējumu ir saņēmuši Kuldīgas novada domes vadītāja Inga Bērziņa, Ogres novada domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis un Liepājas pilsētas mērs Uldis Sesks, liecina starptautiskā valodu uzņēmuma "Skrivanek Baltic" veiktais pētījums.

Kopvērtējumā visi trīs politiķi triju punktu sistēmā saņēmuši vērtējumu 2,2. Nedaudz mazāk punktu kopvērtējumā ir iekrājis Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un Jēkabpils pilsētas mērs Leonīds Salcevičs. Abi ieguvuši vērtējumu 2,04 punkti. Savukārt Ventspils pilsētas mērs Aivars Lembergs saņēmis vērtējumu 2,02.

Pētījums liecina, ka augstākais valodas kultūras līmenis ir Mangulim un Seskam. Gramatiski pareizs valodas lietojums, pēc ekspertu domām, arī visvairāk dzirdams Ogres novada domes vadītāja publiskajā runā. Sintakses pamatprincipu zināšanas un ievērošana labi atspoguļojas arī Kuldīgas novada domes vadītājas teiktajā.

Apkopojot ekspertu vērtējumu par politiķu valodas stilu, pirmajās vietās ierindojās Bērziņa un Mangulis. Tikai par 0,2 punktiem no līderiem šajā kritērijā atpaliek Sesks, Salcevičs un Rozenbergs, kuri, pēc ekspertu domām, meistarīgi auditorijai pielāgo verbālās izteiksmes līdzekļus.

Par labākajiem oratoriem atzīts Rīgas pilsētas mērs Nils Ušakovs un Liepājas pilsētas vadītājs Uldis Sesks, pavisam nedaudz atpaliek Kuldīgas un Ventspils priekšsēdētāji. Pie šo politiķu stiprajām pusēm eksperti min labi sagatavotu runu, spēju noturēt klausītāju uzmanību, patīkamu balss tembru.

Eksperti norādīja, ka viens no pētījuma uzdevumiem bija noskaidrot, vai tā atšķiras no Latvijas Saeimas deputātu publiskās runas. Pētījuma rezultāti liecina, ka pašvaldību vadītāju publiskā runa ir tuvāka savai auditorijai, viņi runā tiešāk, bez liriskām vai populistiskām frāzēm.

Pētījums norisinājās "Skrivanek Baltic" projekta "Valodas policija" ietvaros. Tika vērtēta Kuldīgas, Salaspils, Ogres, Cēsu, bijušā Tukuma novada un Rēzeknes, Daugavpils, Ventspils, Jelgavas, Jēkabpils, Liepājas, bijušā Valmieras, Jūrmalas un Rīgas pilsētas priekšsēdētāju publiskā runa.

Eksperti individuāli vērtēja vadītāju uzstāšanos reģionālās, sabiedriskās un neatkarīgās televīzijas ziņu raidījumos, kā arī plašsaziņas līdzekļu veidotajos raidījumos un videoprojektos par jautājumiem, kas saistīti ar viņu darbu pašvaldībā tostarp par neoficiālām tēmām. Videomateriāli tika analizēti pēc četriem kritērijiem - valodas kultūra, gramatika, valodas stils un oratora prasmes.

Pētījuma ekspertu grupu veidoja latviešu valodas un latviešu valodas dialektu eksperte Lidija Leikuma, ziņu diktore un komunikācijas konsultante Ilva Liepiņa-Milzarāja, valodu eksperte, "Skrivanek Baltic" valdes locekle Aiga Veckalne, Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas priekšsēdētājs Juris Baldunčiks un valodu eksperts, "Skrivanek Baltic" direktors Vasilijs Ragačevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!