Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā biežāk izplatītās fobijas ir bailes no čūskām, bailes saslimt ar vēzi un bailes no augstuma, liecina pētījumu centrs SKDS veiktā aptauja par iedzīvotāju fobijām.

No čūskām baidās 41% aptaujāto, 40% atzinuši, ka viņiem bail saslimt ar vēzi, bet 39% ir bail no augstuma. Tikai katrs piektais iedzīvotājs aptaujā atzinis, ka viņam nepiemīt neviena no fobijām.

Saskaņā ar aptaujas datiem saistībā ar dzīvām radībām un dabas parādībām salīdzinoši liela daļa iedzīvotāju izjūt bailes ne tikai no čūskām, bet arī no žurkām - 21% aptaujāto, zirnekļiem - 16%, negaisa - 11% un suņiem - 10%. Savukārt astoņi procenti iedzīvotāju apgalvo, ka baidās no tumsas.

Aptaujas rezultāti saistībā ar bailēm par savu dzīvību un veselību liecina, ka bez bailēm saslimt ar vēzi salīdzinoši plaši Latvijas iedzīvotāju vidū ir izplatītas arī bailes saslimt ar AIDS – no šīs slimības baidās 24% aptaujāto. 14% ir bail saslimt ar kādām citām slimībām, 17% ir bailes no sirdstriekas, 15% ir bailes pēkšņi nomirt, bet novecot bail ir 11%. Retāk Latvijas iedzīvotāji baidās no slimnīcām, šļircēm, mikrobiem un netīrumiem, kā arī ārstiem.

Saistībā ar "telpiskām bailēm" aptaujas rezultāti liecina, ka bez bailēm no augstuma Latvijā ļoti izplatītas ir arī bailes no dziļuma – no tām baidās 30%. Tāpat salīdzinoši bieži iedzīvotāji baidās no mazām un slēgtām telpām un lidot ar lidmašīnu. Savukārt mazāk izplatītas ir bailes atrasties pūlī, no kurām cieš septiņi procenti, bailes pārvietoties ar liftu – seši procenti, bet bailes braukt ar automašīnu ir diviem procentiem aptaujāto.

Tāpat saskaņā ar aptaujas datiem apmēram katram simtajam iedzīvotājam piemīt bailes no lielām un atklātām vietām un pat bailes iziet no mājām.

Savukārt saistībā ar dažādām sociālajām fobijām Latvijā visizplatītākās ir bailes uzstāties publikas priekšā, bailes no atraidījuma, bailes no apkārtējās sabiedrības nosodījuma un no nepareizas uzvedības sabiedrībā. Mazāk izplatītas ir bailes zvanīt nepazīstamiem cilvēkiem, bailes, ka citi vēro un bailes no sapulcēm.

Aptaujas rezultāti liecina, ka tikai katram piektajam, proti, 19% Latvijas iedzīvotājam nepiemīt nevienas no iepriekš uzskaitītajām vai kādām citām bailēm tādā pakāpē, ka tās būtu raksturojamas kā traucējošas, pastāvīgas, paniskas un iracionālas.

Lai gan saskaņā ar aptaujas datiem daudzas no bailēm sievietēm piemīt biežāk nekā vīriešiem, tikai katrs ceturtais vīrietis jeb 25% ir atzīmējis, ka tam nepiemīt neviena no fobijām. Turklāt dati liecina, ka bailes no nepareizas uzvedības sabiedrībā vīriešiem piemīt biežāk nekā sievietēm, proti, attiecīgi 14% vīriešu un 10% sieviešu.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, sociālās fobijas kopumā biežāk piemīt gados jaunākajiem iedzīvotājiem un, vecumam pieaugot, vērojama tendence to izplatībai pamazām samazināties. Cita veida fobijām šāda sakarība nav tik izteikta. Kā interesantu pētnieki norāda faktu, ka pilsētnieki biežāk baidās no čūskām un zirnekļiem, bet laukos dzīvojošie – no negaisa.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka salīdzinoši biežāk dažāda veida bailes piemīt iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 34 gadiem, mājsaimniecēm, skolniekiem un studentiem, fiziska darba strādniekiem un bezdarbniekiem . Savukārt no Latvijas reģioniem visbailīgākie cilvēki dzīvo Rīgā – 84% rīdzinieku ir apgalvojuši, ka izjūt pastāvīgas, lielas, paniskas un iracionālas bailes.

Pētījumā SKDS jūlijā aptaujāja 1005 Latvijas iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!