Krievijas "troļļu" ieraksti mikroblogošanas vietnē "Twitter" lielākoties pozitīvā gaismā parāda Krieviju un tās rīcību ārpolitikā. Savukārt par Latviju rakstītās ziņas valsti parāda negatīvā gaismā - politiķi strīdas, zeļ korupcija, ASV izvieto savu bruņu tehniku, izpētījis Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "re:baltica".

Centrs apraksta vairāku "troļļu" darbības. Piemēram Vika Batajeva, kas apgalvo, ka ir no Maskavas un raksta blogu par Latviju. Tomēr viņas profila attēlā izmantotā bilde ņemta no kādas fotogrāfiju izgatavošanas firmas mājaslapas. Neraugoties, ka viņa piedāvā rīkot ekskursijas uz Latviju, nedz "Vika", nedz kāds cits viņas līdzinieks Oļegs Aleksandrovičs uz "re:baltica" lūgumu nav atsaukušies.

No šiem diviem un vēl daudziem citiem profiliem tiek tvītotas ziņas tikai par Latviju, turklāt identiski ieraksti tiek publicēti vienlaicīgi vairākos desmitos profilu. Pārsvarā šie profili izveidoti 2011.gadā un tiem ir vidēji 4000 - 7000 sekotāji. Taču arī tie izskatās viltoti, atzīst žurnālistikas centrs.

Virkne citu profilu pieskaitāmi citam "troļļu" vilnim, kas sācies 2013. gadā. Piemēram, "Twitter" profils "VillanuevaLai" un "Voislavs Sokolovs" ir vēl aktīvāki tvītotāji un raksta ne tikai par Latviju.

Piemēram, 3. augusta vakarā, pēdējie ieraksti "Voislava Sokolova" profilā ir par Omskas gubernatora vēlēšanām; "Baltijā ticība "okupācijai" pārvērtusies par sava veida reliģiju", savukārt, "Vašingtona atļāvusi aviācijai bombardēt Asada armiju".

"re:baltica" secina, ka tvītu saturs lielākoties pozitīvā gaismā parāda Krieviju un tās rīcību ārpolitikā. Savukārt par Latviju rakstītās ziņas valsti parāda negatīvā gaismā - politiķi strīdas, zeļ korupcija, ASV izvieto savu bruņu tehniku. Labvēlīga attieksme ir pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu, saudzēts tika arī iepriekšējais prezidents Andris Bērziņš. Savukārt par jauno prezidentu - Raimondu Vējoni - troļļi vēl nav izšķīrušies, kurā kategorijā iedalīt.

Šie tvīti veido priekšstatu par Latviju, jo parādās kā pirmie, meklējot ziņas par valsti. To nodrošina viltus profilos ieliktais atslēgas vārds ar tēmturi #Latvijā (#Латвии), ko izmanto arī Krievijas valsts mediji.

3. augustā, ierakstot "Twitter" meklētājā krieviski "#Latvijā", varēja uzzināt, ka Latvijas prezidents nolēmis pārbaudīt, vai par viņu nav ziņu čekas maisos; Latvijā uzsākta parakstu vākšanu, lai izveidotu koncentrācijas nometnes krieviem; Rīga atteikusies uzņemt bēgļus no Āfrikas; valsts valodas komisija aizliegusi Vējonim runāt krieviski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!