Foto: F64
Pērnā gada laikā Latvijā ir pieaugusi pilsoņu uzticēšanās masu medijiem, tomēr uzticība politiskajai elitei joprojām ir zemā līmenī, minēts Eiropas Savienības (ES) sabiedriskās domas pētījuma centra "Eirobarometrs" ikgadējā ziņojumā par iedzīvotāju noskaņojumiem dalībvalstīs.

Par 5 procentpunktiem  kāpusi uzticēšanās presei (no 41% uz 46%) un radio (no 56% uz 61%), par 4 procentpunktiem ir kāpusi uzticēšanās internetam (no 42% uz 46%), un par 2 procentpunktiem ir kāpusi uzticēšanās televīzijai (no 58% uz 60%).

Lai gan kopumā 2013.gadā Latvijā uzticēšanās valsts pārvaldes iestādēm ir saglabājusies līdzšinējā līmenī, tomēr ir samazinājusies uzticēšanās politiskajām partijām - tām neuzticas 90% Latvijas pilsoņu (par 3 procentpunktiem, no 87% uz 90%).

Valdībai uzticas 21% iedzīvotāju, savukārt Saeimai - 17%.

Jāatzīmē, ka Latvijā ir pieaugusi uzticēšanās Eiropas Savienībai (par 6 procentpunktiem, no 36% uz 42%) un reģionālā vai vietējā līmeņa institūcijām (par 6 procentpunktiem, no 42% uz 48%).

Uzticēšanās kāpums vietēja līmeņa organizācijām skaidrojams ar 2013.gada jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Latvijā, secināts ziņojumā.

"Eirobarometra 80" aptauja Latvijā notika no 2013.gada 2. līdz 17.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1007 Latvijas pilsoņi, kas vecāki par 15 gadiem. Aptauju veica tirgus un sociālo pētījumu aģentūra "TNS Latvia". "Eirobarometrs 80" ir divdesmitā "Eurobarometer Standard" aptauja, kopš Latvija ir kļuvusi par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. "Eurobarometer Standard" pētījums tiek veikts divas reizes gadā, un šīs aptaujas ietvaros tiek sekots līdzi pilsoņu viedoklim par dažādiem ES un tās dalībvalstīs aktuāliem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!