Partijas vēlas pārspēt cita citu tēriņos par politiskajām reklāmām, secinājuši "Sorosa fonda - Latvija" un sabiedrības par atklātību "Delna" kopprojekta pētnieki. Kā otrdien žurnālistiem norādīja projekta direktore Lolita Čigāne, partiju vēlme ir šo naudu iztērēt, savukārt uzņēmumu vēlme ir vairāk šādas naudas apgrozīt.
Projekta "Atklāti par 8.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas finansēm" autori secinājuši, ka šobrīd lielākajai daļai partiju ir neatbilstība starp saņemto ziedojumu kopsummu un plānotajiem priekšvēlēšanu kampaņas izdevumiem.

Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP) šī summa esot 146 000 latu, jo partija līdz šim ziedojumos saņēmusi 339 998 latus, bet plānojusi izdot 486 000 latu. Savukārt Tautas partija (TP) no iztērēt plānotajiem 1 261 650 latiem līdz šim saņēmusi 1 181 940 latus. Pēc pētījuma autoru domām, šādi "parādi" ļauj partijai nokļūt lielākā atkarībā no "pēdējās dienas sponsoriem".

Pēc pētnieku aplēsēm, Latvijā ir vienas no lielākajām izmaksām uz vēlēšanām - 2,8 lati uz vienu iedzīvotāju. ASV šīs izmaksas esot 1,7 lati, Argentīnā - 1,4 lati, Peru - 0,7 lati, un Lielbritānijā - 0,4 lati. Čigāne šīs atšķirības skaidroja ar lielo iedzīvotāju skaitu šajās valstīs un ierobežojumiem likumos, kas regulē vēlēšanu kampaņas.

"Ja pieņemam, ka valstī "ēnu ekonomikas" īpatsvars ir ap 40%, tad jāizdara attiecīgi secinājumi par partiju deklarētajiem izdevumiem," piebilda Čigāne.

Pēc pētījuma autoru aplēsēm, vislielākos izdevumus viena balsstiesīgā "pierunāšanai" plānojusi TP - gandrīz vienu latu. Nedaudz vairāk par 30 santīmiem uz vienu vēlētāju ieplānojušas tērēt apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), LSDSP un savienība "Latvijas ceļš" (LC).

Pēc novērotāju teiktā, partijas ļoti dažādi uzrāda savus izdevumus pirmsvēlēšanu kampaņai. Piemēram, TB/LNNK norāda, ka reklāmas izvietošanai tērējusi 1% no visiem izdevumiem, Zaļo un zemnieku savienība - 0,5%.

TB/LNNK reklāmas materiālu sagatavošanai tērējot 94% no visiem izdevumiem. Kā norādīja Čigāne, tas liecina, ka partija lielu daļu izdevumus uztic juridiskajām personām. "Dažubrīd juridiskās personas neko par šādiem ieņēmumiem nezina, un šī nauda iekrīt kā melnā caurumā," teica Čigāne.

Raksturojot partiju ieņēmumus, viens no pētījuma autoriem, portāla "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš norādīja, ka interesanti ir TB/LNNK ieņēmumi 55 300 latu apjomā, jo tos veido partijas nominētu valsts pilnvarnieku un valsts uzņēmumu padomju locekļu ziedojumi: Aigars Eniņš ziedojis 3 000 latu, Eižens Cepurnieks - 25 000 latu, Zigurds Cīrulis - 1000 latu, Gatis Deksnis - 9000 latu, Juris Saratovs - 4 800 latu, Halfords Krasts - 10 000 latu, Jāzeps Bernāns - 2 500 latu.

Pēc Bērziņa domām, šie un vēl daudzu ar pilnvarniekiem saistīto juridisko personu ziedojumi, iespējams, liecinot, ka pilnvarnieki savas lielās algas saņem nevis par atbildīgajiem lēmumiem, bet, lai tās ieskaitītu partiju kasēs.

Pārskats atsevišķi izdala tos uzņēmumus, kas ir savstarpēji saistīti un ziedojuši vienai partijai. Piemēram, TB/LNNK ziedojuši vairāki ar Normundu Lakuču saistīti uzņēmumi: SIA "R.A.N.G." - 10 000 latu, "Baltijas energo tranzīts" - 10 000 latu, "Vēsturisko ēku apsaimniekošanas fonds" - 10 000 latu, bet pats Lakučs - 25 000 latu.

Apvienībai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ziedojuši uzņēmumi "Enri" - 9960 latus, "Enri holding" - 24 120 latus, "Europe Center" - 10 000 latus. Visu šo uzņēmumu dalībnieki vai amatpersonas ir Jevgēņijs un Oksana Ņemeci.

Kopumā 45 000 latus LSDSP ziedojuši Artis Hartmanis un Ļubova Hartmane, kas, pēc pētījuma autoru pieļāvuma, varētu būt radinieki. Pētījuma autorus uzmanīgus darījis apstāklis, ka Hartmanim piederošās firmas neesot Uzņēmumu reģistrā iesniegušas nevienu gada pārskatu un Liepājā par šādu uzņēmēju nezinot.

Tautas partijai "Tranzīta termināls" ziedojis 10 000 latu, "Nemo holdings" un "Alnico" - pa 5000 latu, bet šo uzņēmumu īpašnieki Māris Niedra, Māris Dzenītis, Kaspars Loss un Aivars Kalniņš ziedojuši pa 9999 latiem.

Pirmajai partijai lielāko saistīto uzņēmumu grupu veido "Linstow Warner" grupas uzņēmumu amatpersonu ziedojumi. Vladimirs Bļinovs Pirmajai partijai ziedojis 9900 latus, Olafs Vītols - 4000 latus, Andris Pļāvējs - 1000 latus, Viesturs Koziols - 10 000 latus, Guntars Grīnvalds - 5000 latus, Ainārs Šlesers - 10 000 latus, un Inese Šlesere - 10 000 latus.

Savukārt "Latvijas ceļam" visvairāk - 40 316 latus - ziedojuši ar "Nemo holdingu" saistītie uzņēmumi un privātpersonas: SIA "Nemo termināls", SIA "Alnico", "Tranzīta termināls", SIA "Bebrico", "Nemo holdings", Kaspars Loss, Māris Niedra un Māris Dzenītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!