Foto: stock.xchng
Apmēram puse Latvijas iedzīvotāju darbspējas vecumā pēdējā gada laikā ir bijuši pamatīgi piedzērušies, liecina Slimību profilakses un kontroles centra veiktā pētījuma rezultāti.

No aptaujātajiem iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 64 gadiem 50,6% atzinuši, ka pēdējā gada laikā vismaz vienu reizi vienā iedzeršanas reizē lietojuši vairāk par 60 gramiem absolūtā alkohola, kas uzskatāms par riskantu alkohola lietošanas veidu.

Riskanti alkohola lietošanas paradumi biežāk ir vīriešiem nekā sievietēm ‒ vīriešu vidū 60 un vairāk gramu absolūtā alkohola vienā reizē pēdējā gada laikā ir izdzēruši 62% vīriešu un tikai 26% sieviešu, visvairāk Latgalē, Kurzemē un Rīgā. Ja Latgales reģionā apmēram puse jeb 52% vecumā no 15 līdz 64 gadiem bija lietojuši alkoholu bīstamā veidā, tad Pierīgā un Zemgales reģionā tādu bija tikai 32%.

Taču pētnieki uzsver, ka riskanti alkohola lietošanas paradumi nav saistīti ne ar dzīvesvietu, ne etnisko piederību, ne izglītības līmeni vai ienākumiem.

Eksperti arī piebilst, ka, salīdzinot pētījumā iegūtos datus ar citās valstīs iegūtajiem datiem, var secināt, ka Latvijas iedzīvotāju dzeršanas paradumi ir diezgan līdzīgi Ukrainas un Lielbritānijas iedzīvotāju dzeršanas paradumiem, bet nedaudz mazākā mērā - Zviedrijas, Somijas un Krievijas iedzīvotāju paradumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!