Foto: DELFI
Tiesu sistēmai uzticas 79% cilvēku, kas nonākuši reālā saskarsmē ar tiesu, secināts Latvijas Tiesnešu mācību centra (LTMC) pērnā gada nogalē veiktajā Tiesu darba novērtējuma pētījumā.

"Vispārējos pētījumos, kur aptaujāta sabiedrība kopumā, šis uzticības līmenis ir daudz zemāks, tomēr jāņem vērā, ka daļai no aptaujāto viedoklis ir veidojies tikai no medijos un paziņu lokā dzirdētā, nevis pašiem saskaroties ar tiesu darbu," portālam "Delfi" norāda pētījuma veicēji. Piemēram, 2007.gadā un 2008. gadā veiktie Tiesu administrācijas pētījumi uzrāda vidēji 33% uzticību tiesu sistēmai. 2010. gada nogalē "Eurobarometr 74" aptaujā uzticību tiesai uzrādījuši 36% sabiedrības pārstāvju, norāda LTMC.

LTMC pētījums veikts, tiesās aptaujājot cilvēkus, kas apmeklē tiesu vai piedalās kādā tiesvedības procesā. LTMC pētījums atšķiras ar to, ka tiek noskaidrots tieši tiesas klientu viedoklis, nevis vispārējais sabiedrības priekšstats.

LTMC veiktajā aptaujā tiesas klienti par galvenajām problēmām nosaukuši tieši tiesu darba organizatoriskus jautājumus. 41% atzinuši, ka netiek nodrošināta iespēja pie tiesas ēkas novietot automašīnu. 36% nepiekrīt apgalvojumam, ka uzgaidāmajās telpās tiek nodrošināts privātums, savukārt 34% nepiekrīt, ka tiesa ir pieejama invalīdiem un gados vecākiem cilvēkiem.

Juristi par galvenajām problēmām norādījuši ilgos lietas izskatīšanas termiņus, vienotas tiesu prakses trūkumu, kā arī organizatoriskos jautājumus - privātumu uzgaidāmajās telpās un iespēju pie tiesas ēkas novietot automašīnu. Tiesu sistēmai uzticību izteikuši 74% juristi, kuru ikdienas darbs saistīts ar tiesas darbu – prokurori, advokāti, pilnvarotās personas.

"Sorosa fonda – Latvija" atbalstītais pētījums veikts 2010. gada nogalē, un tā ietvaros aptaujātas astoņas Latvijas tiesas gan Rīgā, gan Latvijas reģionos.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka SKDS pētījums liecina - pirmo reizi pēdējo desmit gadu laikā tiesām ir pozitīvs uzticības reitings, proti, +1. Pērn tas bija -12 punkti, bet 2000.gadā tas bija -26 punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!