Foto: LETA
Pasaules arodbiedrību federācija (WFTU), kurā iestājusies arodbiedrība LABA, savulaik bija viena no Aukstā kara periodā Padomju Savienības finansētām un faktiski kontrolētajām nevalstiskajām organizācijām, kura tika izmantota propagandas nolūkos, skaidroja Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) pētnieks Māris Cepurītis.

Pētnieks norādīja, ka federācijā savulaik bija arī citas grupas, tostarp no Francijas un Itālijas, taču tās bija ļoti kreisi sociāldemokrātiski noskaņotas. "Katrā ziņā, tā ir tāda ļoti propadomju un zināmā mērā noteikti arī prokrieviska organizācija," sprieda Cepurītis.

Pētnieks gan skaidroja, ka jebkurai organizācijai, lai pārstāvētu savas intereses, ir iespēja pievienoties starptautiskām kustībām, taču pirms tam nepieciešams izvērtēt to vēsturi, to darbību, kā arī pārējos biedrus.

Tāpat Cepurītis norādīja, ka arodbiedrības kontrolēt nav demokrātiski. Lai arī tām varētu sniegt kādas indikācijas, to lēmumi ir pašu atbildība.

Kā vēstīja "Latvijas Avīze", arodbiedrība LABA, kas lielākoties apvieno Rīgas pašvaldības uzņēmumu darbiniekus, iestājusies WFTU. Šajā organizācijā kopā ar "LABA" darbojas arī tā sauktās Luhanskas tautas republikas arodbiedrību federācija.

"LABA" līderis Raimonds Gailis telefonsarunā ar avīzi skaidroja, ka nemaz nav zinājis, ka šajā federācijā atrodas arī Luhanskas arodbiedrība. "Cik zinu, šajā WFTU dominē tādas valstis kā, piemēram, Grieķija, Portugāle, Vjetnama un Itālija. No bijušās Padomju Savienības arodorganizācijām esmu saticis tikai kolēģus no Kazahstānas un Maskavas, bet ne no Austrumukrainas. Arī nekādu tiešu sadarbības līgumu mums nav ne ar Doņeckas, ne Luhanskas arodbiedrību organizācijām," telefonsarunā skaidroja Gailis.

Latvijas Ārlietu ministrija mēdz izplatīt rekomendācijas un padomus iedzīvotājiem, kas plāno apmeklēt dažādus pasaules karstos punktus. Taču, kā avīzei atzina ministrijas pārstāvis Raimonds Jansons, nevalstiskajām organizācijām netiek noteikti nekādi ierobežojumi vai rekomendācijas sadarbībai ar kolēģiem citās valstīs, tāpat nepastāv ierobežojumi dalībai starptautiskajās organizācijās.

"Biedrību un nodibinājumu darbību regulē likums. Mūsu ieskatā visas organizācijas, kas ievēro šā likuma prasības, ir būtisks pilsoniskās sabiedrības mugurkauls, pat ja tās kritiski izturas pret valdošo varu," teica Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!