Foto: Reuters/Scanpix

Pie atbilstošām iespējām Latvija nākotnē varētu palielināt karavīru skaitu starptautiskajā apmācības operācijā "Resolute Support", kas kopš 2015.gada 1.janvāra tiek īstenota Afganistānā, pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Bergmanis šodien piedalījās Berlīnē notiekošajā Vācijas aizsardzības ministres organizētajā NATO aizsardzības ministru sanāksmē par starptautisko apmācības operāciju "Resolute Support", kas kopš 2015.gada 1.janvāra tiek īstenota Afganistānā.

Bergmanis pa tālruni no Berlīnes pastāstīja, ka sanāksmē bija ieradies arī Afganistānas drošības un aizsardzības ministrs un ASV un NATO spēku komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Kempbels. Viņi informējuši par pašreizējo drošības situāciju Afganistānā, kura "ir ļoti, ļoti trausla", tāpēc ir būtiski turpināt šo operāciju, un visas iesaistītās valstis izteica gatavību pēc savām iespējām turpināt piedalīties operācijā Afganistānā.

"Jāsaprot, ka Afganistāna ir viena no terorisma izcelšanās vietām, tāpēc ir ļoti būtiski cīnīties ar saknēm tā, lai šis terorisms neizplatītos pa visu pasauli. Pret Afganistānas drošības spēkiem cīnās dažādas teroristiskas organizācijas, tostarp "Daesh" un "Taleban". Kā redzams, terorisms krasi saasinājis situāciju Eiropā. Piemēram, Ungārijas pārstāvis ziņoja, ka no visas Ungārijas imigrantu plūsmas 20% nāk tieši no Afganistānas. Mēs visi bijām vienisprātis, ka jāturpina operācija 2016.gadā ar šādu izpratni - ja rodas iespēja, tad kādā veidā jāpalielina klātesamība. Piemēram, Vācija jau paziņoja, ka palielinās sava kontingentu šajā valstī," pastāstīja ministrs.

Afganistānā šobrīd dienē 23 Latvijas karavīri. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalība "Resolute Support" 17. novembra valdības sēdē tika pagarināta līdz nākamā gada 31.decembrim, tomēr galavārds vēl būs jāsaka Saeimai. Bergmanis cer, ka Saeima atbalstīs mandāta pagarināšanu, jo daļa no valstīm jau ir pagarinājušas savu mandātu uz nākamo gadu.

Tāpat Latvija laikā no 2015. līdz 2017. gadam aptuveni pusmiljonu ASV dolāru pārskaitīs Afganistānas drošības spēkiem. Finanšu palīdzību sniedz arī citas koalīcijā iesaistītās valstis.

Bergmanis neizslēdz, ka arī Latvija nākotnē varētu palielināt savu kontingentu Afganistānā, tomēr šobrīd tas būtu sarežģīti, jo strauji notiek pašu bruņoto spēku attīstība.

"Mums ir jāskatās pēc iespējām, jo šobrīd intensīvi notiek mūsu pašu bruņoto spēku attīstība un plānojam palielināt karavīru skaitu mūsu valstī. Karavīru mums ir tik, cik ir. Ja iespēja radīsies, tad varam par kādu cilvēku skaitu palielināt. Mums ir dažādu jomu speciālisti, piemēram, militārie policisti, nesprāgušas munīcijas neitralizētāji. Jāskatās, kādas būs mūsu iespējas un kādas ir Afganistānas drošības spēku vajadzības," uzsvēra ministrs.

Lai nodrošinātu stabilitāti Afganistānā, 2015. gada 1. janvārī tika sākta apmācības operācija "Resolute Support", kas plānota līdz 2016. gada beigām.

Latvijas karavīri Afganistānā galvenokārt dienē Marmalas bāzē Mazarišarīfā valsts ziemeļos, bet neliela daļa karavīru - arī Kabulā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus.

Apmācību jomā Latvijas karavīri atbalsta Afganistānas Nacionālās armijas 209.korpusa štābu un Inženieru skolu un kā padomdevēji darbojas arī alianses apmācības spēku izveidotajā Reģionālajā apvienotajā vadības un koordinācijas centrā, kas nodarbojas ar Afganistānas drošības spēku apmācības koordināciju un informācijas apmaiņu Ziemeļu reģionā, kurā vadošā valsts ir Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!