Foto: AP/Scanpix

Organizācija "Pro bono" otrdien, 6.augustā, plkst.11.30 skvērā pie Ministru kabineta plāno piketēt pret Denisa Čalovska izdošanu ASV, informēja organizācijas pārstāvis Romāns Drics.

Latvijas valdība šajā laikā pieņems gala lēmumu par Čalovska izdošanu ASV, un uz piketu tiek aicināts katrs Latvijas iedzīvotājs.

Kā infotrmēja Rīgas domē, pikets likuma noteiktajā kārtībā ir pieteikts pašvaldībā, pasākumu pieteikusi Čalovska māte Jeļena Čalovska. Plānots, ka pikets ilgs divas stundas un tajā piedalīsies aptuveni 50 cilvēku.

Organizācijas pārstāvji uzskata - ja cilvēks ir pārkāpis likumu Latvijā, tad lietai ir jātiek izskatītai Latvijā, un Čalovskis ir gatavs stāties Latvijas tiesas priekšā. "Latvijas pilsoņa izdošana ASV, valstij, kur vēl joprojām pastāv nāvessods, ne tikai nestiprinās Latvijas sabiedrības kopību un uzticēšanos Latvijas tieslietu sistēmai, bet gan pilnīgi pretēji - kļūs par apkaunojumu mūsu valstij. Ja Latvija izdos Čalovski ASV, tad Latvija tās iedzīvotājiem nav ne mājas, ne patvērums, un valsts saviem bērniem nav māte," uzsver piketa organizatori.

Kā ziņots, Čalovskis pēc ASV tiesībsargājošo iestāžu lūguma īstenotas speciālas operācijas laikā tika aizturēts savā dzīvesvietā Imantā pagājušā gada 4.decembrī. Lai jauno vīrieti pārsteigtu nesagatavotu, likumsargi viņa dzīvesvietā iekļuva, pa trosēm nolaižoties no daudzstāvu mājas jumta. Vēlāk tiesa Čalovskim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, kurā viņš atrodas joprojām.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš esot pazīstamas arī ar iesauku "Miami".

ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka "Gozi Virus" ticis radīts, lai piekļūtu datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam iztukšotu tos. Ar minēto vīrusu dators var tikt inficēts, atverot šķietami nekaitīgu "PDF" formāta failu. Ar minētā datorvīrusa palīdzību no banku kontiem visā pasaulē izzagti vairāki miljoni ASV dolāru.

Saskaņā ar ASV krimināltiesību normām, par vienu no apsūdzības pantiem Čalovskim var draudēt pat 67 gadu cietumsods, kamēr Latvijā maksimālais brīvības atņemšanas soda termiņš, ko vispār kādam cilvēkam var piespriest, ir 20 gadi, lai gan par sevišķi smagu noziegumu, piemēram, par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, var piespriest arī mūža ieslodzījumu. Par mantiskiem noziegumiem gan Latvijas Krimināllikumā tik bargi sodi nav paredzēti.

Čalovska atbalstītāji un piketa organizatori norāda, ka Latvijas Augstākā tiesa atzinusi par iespējamu Čalovska izdošanu ASV varasiestādēm, neskatoties uz to, ka viņa aizturēšana notikusi ar nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem, Amerikas puse nav sniegusi pierādījumus, ka Čalovskis ir vainīgs, un viņš nekad nav atradies ASV. Turklāt, no daudzu cilvēku liecībām, kuri Čalovski zināja, mācījās un strādāja kopā ar viņu, varot secināt, ka viņam nepiemita nekādas īpašas dotības informātikā un IT jomā. Pats Čalovskis arī noliedz, ka strādājis pie datorvīrusa izveidošanas un tā modificēšanas. Pēdējos gados viņš dzīvoja kopā ar vecākiem divistabu dzīvoklī Imantā un pelnīja iztiku, remontējot motociklus, piebilst Čalovska aizstāvji.

"Vai ir iespējams izdot Latvijas pilsoni tiesāšanai citā valstī, kas pat nav Eiropas Savienības dalībvalsts, ja tiek pārkāptas viņa cilvēktiesības, un nav neviena viņa vainas pierādījuma, ar draudu uz iespējamo ieslodzījumu, 67 gadiem? Valstij, kurā tiesu sistēma atšķiras no Eiropas un Latvijas tiesu sistēmas, kur oficiāli tiek pieļauta spīdzināšana?" norāda piketa organizatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!