Foto: Publicitātes foto

Bijušo eirokomisāru Andri Piebalgu "Vienotības" priekšsēdētāja amatam virzīs gan partijas politiķi Eiropā, gan vietējie un reģionālie līderi, gan par iekšējiem opozicionāriem dēvētie politiķi, stāstīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (V).

Pēc Kariņa vārdiem, "Vienotības" biedriem ir liela ticība partijai un tās ideāliem un pārliecība, ka partija var restartēties, tādēļ vairāki tās pārstāvji valdes priekšsēdētāja amatam nolēmuši izvirzīt pašreizējo partijas valdes locekli Piebalgu.

Politiķis, kurš pēdējo dienu laikā apzvanījis savus kolēģus, teica, ka neesot bijis grūti atrast cilvēkus, kuri partijas valdes priekšsēdētāja amatam būtu gatavi izvirzīt tieši Piebalgu. Kā vienu no iemesliem Kariņš minēja bijušā eirokomisāra bagāto politisko pieredzi, īpaši starptautiskajā jomā.

"Viņš kā enerģētikas komisārs daudz darīja, lai, piemēram, iekustinātu Baltijas energosistēmas attīstību. Viņam ir ļoti plašs atbalsts, un par viņa izvirzīšanu parakstījušies Saeimas un EP deputāti, Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos, nodaļu vadītāji, kā arī pilsētu mēri. Pieņemu, ka tas ir tikai sākums," izteicās politiķis.

Kariņš slavēja Piebalga raksturu, norādot, ka tas ļaujot pulcēt tikai draugus un domubiedrus, nevis ienaidniekus. "Šī ir viena no īpašībām, ko uzsvēruši arī kolēģi, kas mums pašlaik ir tik ļoti nepieciešama, arī valstij," teica politiķis, "mums nepieciešams līderis, kas vieno, nevis šķeļ."

Politiķis atzina, ka parakstu vākšanas darbs ir tikai pašā sākuma stadijā un tas varētu norisināties vairākas dienas, ņemot vērā to, ka cilvēki dzīvo dažādās vietās, tostarp Briselē.

Piebalgu valdes priekšsēdētāja amatam izvirzīšot EK viceprezidents Valdis Dombrovskis, EP deputāti Kariņš, Sandra Kalniete, Inese Vaidere un Artis Pabriks, kurš ir arī Jūrmalas nodaļas vadītājs.

Tāpat Piebalgam būšot atbalsts no redzamiem partijas biedriem Latvijā, daļa no kuriem pārstāv tā dēvēto iekšējo opozīciju. Parakstu zem Piebalga nominācijas likšot bijusī premjere, Saeimas deputāte Laimdota Straujuma, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Rīgas domes deputāts, Rīgas nodaļas valdes priekšsēdētājs Olafs Pulks, Saeimas deputāti Ainars Latkovskis, Ojārs Ēriks Kalniņš, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis, pēdējie divi no kuriem pārstāv tā dēvēto Viņķeles sešinieku.

Piebalgu partijas vadītāja amatam izvirzīšot arī Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Liepājas nodaļas vadītājs Armīns Robežnieks, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, Mārupes novada domes deputāts, Mārupes novada nodaļas vadītājs Normunds Orleāns, kā arī Inčukalna novada nodaļas vadītājs Uģis Resnis un Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs, Ikšķiles novada nodaļas vadītājs Indulis Trapiņš.

Kā ziņots, "Vienotības" valde vienojās sasaukt politiskā spēka ārkārtas kongresu jau 4.jūnijā, nevis oktobrī, kā tas bija plānots iepriekš.

"Vienotības" vairāku reģionālo nodaļu pārstāvji atturīgi komentē jautājumu par to, kuram partijas biedram turpmāk jāvada politiskais spēks. Tomēr kā iespējamie kandidāti tiek minēti Solvita Āboltiņa, Andris Piebalgs, Edvards Smiltēns, Raimonds Čudars un Jānis Rozenbergs.

Piebalgs iepriekš norādīja - ja viņš tiks izvirzīts kā "Vienotības" priekšsēdētāja amata kandidāts, tad neatteiksies no pretendēšanas uz šo posteni. Arī Smiltēnam esot grūti iedomāties, ka viņš varētu pateikt "nē", ja reģionālo nodaļu pārstāvji virzīs viņu partijas priekšsēdētāja amatam.

Savukārt Āboltiņa iepriekš bija paudusi, ka lūkojas pēc jauna līdera, kas varētu stāties viņas vietā. Viņa iepriekš teikusi, ka Piebalgs varētu kļūt par šādu līderi. Vienlaikus Āboltiņa nav pateikusi skaidru "nē" pašas atkārtotai kandidēšanai uz šo amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!