Foto: LETA
Piecu frakciju deputāti atklātā vēstulē aicinājuši Ministru kabinetu nevirzīt parakstīšanai Stambulas konvenciju un ir apņēmušies neatbalstīt tās ratificēšanu Saeimā, portālu "Delfi" informēja Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko (S).

Vēstulē valdībai Inga Bite (LRA), Silvija Šimfa (NSL), Valters Dambe (ZZS), Imants Parādnieks (NA) un Stepaņenko pauduši atbalstu 29. aprīļa Latvijas Kristīgo baznīcu vadītāju aicinājumam un izsaka pateicību Tieslietu ministrijai (TM) par līdz šim ieguldīto darbu vardarbības novēršanā.

Tāpat deputāti norādījuši, ka nav guvuši pārliecību par to, ka konvencijas parakstīšana ir efektīvākais veids vardarbības izskaušanai.

Deputāti pauduši viedokli, ka neuzskata, ka Latvijas sabiedrībai būtu nepieciešams kāds dokuments, kura dēļ ir jāziedo savas tradīcijas un ģimenes vērtības un jāuzņemas saistības jaunu starptautisku kontrolējošo institūciju priekšā.

"Nepieņemami ir tas, ka nav jautāts sabiedrībai, vai tā piekrīt atteikties no savām gadsimtos uzkrātajām un izkoptajām pamatvērtībām starptautisko saistību vārdā," rakstīts vēstulē.

Vēstules autori norādījuši, ka pievienošanās konvencijai starptautiska spiediena rezultātā neliecina par patstāvīgu rīcību un valsts varas stiprumu.

Deputāti uzsver, ka jebkurš vardarbības veids mūsdienu sabiedrībā nav pieņemams – vai tas būtu pret sievieti, pret bērnu vai vīrieti: "Latvijas sabiedrībā un kristīgajās tradīcijās nepastāv vardarbīgi rituāli, ieradumi vai paražas. Cīņa ar visa veida atkarībām, ģimenes institūta stiprināšana, labklājības līmeņa celšana katrā ģimenē un tēva lomas akcentēšana – tas būtu labākais veids, kā mazināt nesaskaņas ģimenēs un vardarbību sabiedrībā."

Deputāti aicina valdību neparakstīt konvenciju Latvijas vārdā un sniegt argumentētu atteikumu, pamatojoties uz TM nodrošināto konvencijas juridisko analīzi un Latvijas Kristīgo baznīcu vadītāju vēstules argumentiem.

Kā vēstīts, juridisko analīzi par Stambulas jeb vardarbības pret sievietēm novēršanas konvenciju veica Ingas Kačevskas birojs. Atzinuma noslēgumā kā autore norādīta juriste Baiba Rudevska. Izpildot valdības uzdevumu veikt analīzi par konvenciju, līgumu ar biroju slēdza. Analīze izmaksājusi 3000 eiro.

Biroja veiktajā juridiskajā analīzē teikts, ka no juridiskā viedokļa nav atrodams neviens iemesls, kādēļ Latvijai būtu jāparaksta starptautisks līgums, kas neatbilst tās pamatlikumam - Satversmei. Analīzē apgalvots, ka Stambulas konvencija "klaji ignorē" gan Satversmes 112. pantā, gan starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos garantētās vecāku tiesības bērnu izglītībā. Turklāt netiekot ņemta vērā arī vecāku reliģijas brīvība, kas ir nesaraujami saistīta ar tiesībām izglītot savus bērnus saskaņā ar savu reliģisko pārliecību un filozofiskajiem uzskatiem.

Sociālajos tīklos un arī plašākā mediju telpā pausta kritika saistībā ar šo analīzi. Pēc juridiskās analīzes publicēšanas savu atbalstu konvencijai izteica labklājības ministrs Jānis Reirs (V), kā arī premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!