Pieci Jāņa Jurkāna vadītās Tautas saskaņas partijas (TSP) Saeimas deputāti nolēmuši pāriet uz Latvijas Pirmo partiju (LPP).
Par savu lēmumu
Dainis Turlais
, Vjačeslavs Stepaņenko, Pāvels Maksimovs, Anatolijs Mackevičs un Valērijs Karpuškins pirmdien paziņoja LPP valdes sēdē.

TSP līderis Jānis Jurkāns pirmdienas rītā par notikušo nebija informēts. Par to uzzinot no aģentūras BNS, viņš sacīja, ka ir šokā un sīkāk notikušo nevēlējās komentēt. Viņš gan cerot, ka prezidente "nedos iespēju veidot jauno valdību politiķiem, kas izmanto netīras metodes".

Jurkāns pirmdien intervijā laikrakstam "Telegraf" sacījis, ka viņa partijas deputātiem piedāvāti 50 līdz 75 tūkstoši latu par pāriešanu iespējamās pozīcijas pusē. Jurkāns apgalvo, ka šādi piedāvājumi izteikti arī "Jaunā laika" deputātiem.

Pieci TSP deputāti paziņojumā medijiem norāda, ka "valdības atkāpšanās un pēdējo dienu notikumi iezīmējuši nopietnu varas krīzi Latvijā un šobrīd jaunas valdības veidošana ir atkarīga no Saeimas deputātu spējas domāt valstiski un rīkoties atbildīgi, atsakoties no personiskajām ambīcijām".

Deputāti vēstī, ka "pirmo reizi pēdējo 13 gadu laikā tiem deputātiem, kuri pārsvarā ievēlēti no krieviski runājošo vēlētāju vidus, ir parādījusies iespēja demokrātiski un parlamentāri risināt tā dēvēto krievu jautājumu, atrodoties nevis dziļā opozīcijā, bet valdošajā koalīcijā".

Viņi uzsver, ka atbalsta [bijušā integrācijas ministra Nila] "Muižnieka sāktā darba turpināšanu, saliedējot sabiedrību". "Mēs esam par pēc iespējas ātrāku apaļā galda organizēšanu izglītības reformas jautājumā, kurā piedalītos izglītības ministrija, pašvaldības, LAŠOR, skolu direktori, skolotāji, skolēni un viņu vecāki, iesaistot masu informācijas līdzekļus".

Deputāti ir pārliecināti, ka šim procesam jānotiek jaunās valdības vadītāja vadībā, viņam "izrādot patiesu gribu izvest abas puses no strupceļa". Deputāti informē, ka nolēmuši aiziet no TSP frakcijas un iestāties LPP frakcijā. "Balstoties uz vispārcilvēciskajām un kristīgajām vērtībām, ir iespējams apvienot cilvēkus mūsu zemē. Par aukstāko šīs valsts tiesisko vērtību mēs uzskatām Latvijas Satversmi un paliekam uzticīgi solījumam, ko devām, sākot darbu 8.Saeimā," viņi norāda.

Līdz ar to LPP kļūs par trešo lielāko 8. Saeimas frakciju, kuru pārstāvēs 15 parlamentārieši.

Tautas partijai (TP) Saeimā ir 20 parlamentārieši, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) - 12, bet "tēvzemiešiem" - septiņi.

Tādējādi ļoti iespējama kļuvusi jaunās valdības veidošana bez "Jaunā laika" - TP, LPP, ZZS un "tēvzemiešu" koalīcijai būtu 54 Saeimas deputātu atbalsts.

Demisionējušā premjera Einara Repšes vadītais "Jaunais laiks" ar 26 deputātiem ir visplašāk parlamentā pārstāvētā partija.

Pēc piecu deputātu aiziešanas TSP Saeimā būs deviņas vietas, seši parlamentārieši ir kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijā, bet pieci deputāti pārstāv LSP.

LPP Dainim Turlajam ir jau piektā partija. Politisko karjeru Turlais sāka 1998.gadā Demokrātiskajā partijā "Saimnieks", gadu vēlāk viņš pārgāja uz savienību "Latvijas ceļš", 2001.gadā iestājās partijā "Mūsu Latvija", bet gadu pēc tam devās uz TSP.

Turlais dienējis PSRS bruņotajos spēkos. Pirmā dienesta vieta viņam bija Maskavā, brigādē, kas apsargāja PSRS bruņoto spēku ģenerālštābu, PSRS Aizsardzības ministriju un Brežņeva atpūtas kompleksu Kaļiņinas rajonā. Turlais izstrādāja plānu PSRS 40.armijas izvešanai no Afganistānas.

No 1992.gada viņš bijis Latvijas aizsardzības spēku komandieris, no 1994.gada - Valsts prezidenta padomnieks aizsardzības jautājumos. 1995.gadā Turlais ievēlēts 6.Saeimā, 1995.gadā Andra Šķēles valdībā bijis iekšlietu ministrs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Repšes vadītā valdība pēc gandrīz 15 mēnešu darba pagājušajā nedēļā paziņoja par demisiju. Četras no piecām labējā partijām jau atradušas kopīgu valodu, vienojoties par nepieciešamību veidot piecu labēju politisko spēku valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!