Salīdzinot ar 2005. gadu, kad Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, saslimšanu ar šo bīstamo slimību skaits samazinājies sešas reizes, informē dienests.

Savukārt pērn, salīdzinot ar 2008.gadu, trakumsērgas gadījumu skaits samazinājies par 37%.

2005.gadā konstatēti 421 dzīvnieku saslimšanas gadījumi, 2008. gadā - 110, bet 2009.gadā - 69. Lielākā daļa no pērn saslimušajiem bijuši meža dzīvnieki, pārsvarā – lapsas un jenotsuņi.

Lai arī trakumsērgas gadījumu skaits katru gadu turpina samazināties, tā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā, tādēļ pavasarī, nokūstot sniegam un iestājoties siltākam laikam, PVD turpinās meža dzīvnieku orālo vakcinēšanu pret trakumsērgu.

Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to mājas dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. PVD pārbaudes liecina, ka katrā trešajā no pārbaudītajām dzīvnieku novietnēm saimnieki nebija vakcinējuši pret trakumsērgu suņus un kaķus.

PVD atgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgu dabā pārnēsā savvaļas dzīvnieki, galvenokārt lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!