Foto: DELFI

Piecu īpašumu atdošana Latvijas ebreju kopienai būtu labs sākums, taču jādomā par visu ebreju kopienas pirmskara īpašumu atdošanu vai kompensēšanu, šādu viedokli telekanālam LNT pauda ASV īpašais sūtnis holokausta jautājumos Nikolass Dīns.

Viņš šonedēļ kārtējo reizi bija ieradies Latvijā, lai runātu par ebreju īpašumu restitūciju ar valdības pārstāvjiem, Saeimas deputātiem un Latvijas ebreju kopienu.

"Parlamenta komisija vērtē šos likumprojektus, kas ir liels solis uz priekšu. Šis ir sākums lielākam procesam, kas attiecas uz lielāku skaitu īpašumu. To ir nedaudz mazāk par trim simtiem - tie bija ebreju kopienas īpašums. Process ir vērsts uz to, lai šos īpašumus atdotu ebreju kopienai," savu pozīciju skaidroja Dīns.

Pēc ASV pārstāvja domām, īpašumu atgriešana būtu vēsturiskās netaisnības izlabošana. Vienlaikus Dīns uzsvēra, ka viņa mērķis ir atbalstīt restitūcijas procesu.

Saeimas Ārlietu komisija jau vairākus mēnešus skata likumprojektus, kas paredz piecu īpašumu atdošanu ebreju kopienai Latvijā. Tikmēr Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome saskaitījusi 270 īpašumus, kas piederējuši kopienai pirms Otrā pasaules kara un nav atgūti. Kopiena norāda, ka īpašumi būtu vai nu jāatdod, vai arī par tiem būtu jāizmaksā kompensācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!